ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Pročitali smo osnovne informacije o afričkom patuljastom ježu, pa nas interesuje da li je u Pet Centru moguće nabaviti bebu ove vrste kao i da li su oni vakcinisani i da li im je neophodna vakcinacija? Šta znači da jež ima spoljašnje ili unutrašnje parazite i kako to prepoznati? Da li je neophodno hraniti ježeve bubama ili samo biljkama? Srdačan pozdrav, Miloš


O:
U ponudi Pet Centra nalazi se Afrički pigmejski jež i on se najčešće drži kao kućni ljubimac. Ove ježeve karakteriše ovalan oblik, veoma kratak rep, a kada je u fazi kontrakcije (što mu omogućavaju mišići) ima veličinu većeg grejpfruta.

Ima razvijen mehanizam odbrane tako da se može uviti u oblik lopte. Kada dođe u kontakt sa neuobičajenim objektima ili mirisima za njega, dolazi do hipersalivacije penaste pljuvačke što se takođe smatra odbranbenim mehanizmom.

Veoma je aktivna noćna životinja, a u kućnim uslovima živi  i do 8 - 9 godina.

Hrani se paucima i insektima, puževima. Takođe je poznato da može jesti jaja, male sisare, ptice žabe, reptile, a u kućnim uslovima držanja odgajivači preporučuju ishranu komercijalnom gotovom hranom za mačke koja sadrži sastojke koji su neophodni ovim životinjama. Najčešće se koriste hrane superpremium kvaliteta koje su nameneni ishrani odraslih maca. Preporuka je koristiti hrane sa manje masti „light“ varijante.

Hranilica se svakog dana mora puni, a svežu vodu poslužite nekoliko puta dnevno.

Ježevi mogu imati: grinje, buve i krpelje kao najčešće ektoparazite. Ovo se retko dešava kod ježeva koji žive isključivo u kućnim uslovima, ali ukoliko im društvo prave pas ili mačka, invazije se mogu desiti.

Simptomi invazije su uglavnom svrab, nemir, mršavljenje, nervoza. S obzirom da ježevi imaju bodlje, lako je uočiti im kožu i samim ti i spoljašnje parazite.

Kao tretman i preventiva (zaštita) od ektoparazita koristite se preparate u vidu kapi. U našoj ponudi postoji preparat Verminex kapi (Canina). On predstavlja optimalnu biološku (potpuno prirodan preparat) zaštitu protiv ektoparazita. Potpuno je neotrovan, bez toksičnih insekticida i drugih štetnih sastojaka. Njegove prednosti su: prirodni sastojci (biljna ulja, trigliceridi, glicerin, bez hemijskih dodataka).
 
Jednostavna i štedljiva upotreba (nanosi se u kapima), za mlade životinje potpuno bezopasno, ektoparaziti ne mogu da postanu otporni na ovo sredstvo koje je dermatološki testirano, a može se koristiti za sve kućne ljubimce. Po telu rasporediti par kapi ( duž kičme 2-3 kapi, na rastojanju od 3 cm ), a tretman ponavljati svake 3 - 4 nedelje.

Unutrašnji paraziti izazivaju poremećaje varenja koji se manifestuju razmekšanom stolicom ili prolivom, mršavljenjem, pojačanim apetitom, a paraziti se ponekada mogu primetiti i u stolici.

Takođe, ježevi se ne moraju redovno vakcinisati, kao npr. psi i mačke.

Više informacija o afričkom patuljastom ježu možete pročitati u okviru naše stalne rubrike „Moj ljubimac