mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj sirijski hrčak je juče dobio proliv i mislim da je to zbog toga što je pojeo šargarepu staru tri dana. Zaboravila sam da izvadim staru šargarepu iz kaveza i kada sam videla kako je jede odmah sam je izvadila. Danas kad sam ga izvadila da ga mazim videla sam da mu je krzno ulepljeno i nije tako aktivan kao pre. Odmah sam očistila kavez i sada ne znam da li mu trebaju neki lekovi ili tako nešto? Hvala unapred, Jana


O: Dragocen podatak koji ste, nažalost, izostavili jeste koliko je star Vaš hrčak i kakav ima apetit.

Ako hrčak ima oko 2 godine, opisani znakovi su karakteriktični za starosnu dob pošto je njihov životni vek, nažalost, oko 2-3 godine.


Znakovi da se radi o pojavama vezanim uz starenje hrčka su ako životinjica uveče ne izlazi odmah iz kućice u kojoj spava, nego ostaje duže, ređe koristi točak, dlaka mu počne ispadati, teže hoda...

Takođe, hrčak tada i jede sve manje, gubi na težini pa prestaje da jede.

Ako se ipak radi o mlađem hrčku, opisano stanje može biti uzrokovano prolivom, koji se kod hrčaka može javiti kao posledica neadekvatne ishrane (previše voća i povrća), nagle promene hrane ili bakterijske ili virusne infekcije.


Vrlo se često javlja i tzv. "bolest mokrog repa" (proliferativni ileitis), koja je uzrokovana stresom (zbog promene uslova držanja, transporta i sl.), a pogoduju joj i nehigijenski uslovi držanja. Javlja se bakterijski disbalans u crevima, što rezultuje teškim, vodenim prolivom, s primesima sluzi. Područje oko anogenitalne regije i repa je vlažno, onečišćeno fecesom, a karakterističan je i pogrbljeni stav.

Ova se bolest češće javlja kod mladunaca, a rasnu predispoziciju imaju sirijski hrčci. Bolest se leči antibioticima.

Proliv je, zbog dehidracije, naročito koban za hrčka, pošto je to mala životinjica pa je potrebna intervencija veterinara.