ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nameravam da nabavim afričkog pigmejskog ježa i dosta sam čitala o njihovoj nezi na internetu. Međutim, njihov način ishrane mi se čini malo "komplikovano" jer se dosta piše o količini unosa kvalitetnih proteina kroz bube (bljak) i hranu za mačke. Tako da bih vas molila da mi opišete kako bi dnevni jelovnik ježa trebao da izgleda, na pr. da li meso treba biti kuvano, koje povrće je dozvoljeno, da li je neophodno hraniti ga živim insektima i da li je potrebno ishranu povremeno obogatiti nekim suplementima (i kojim)? Jovana

O: Pigmejski jež je mesojed. Ishrana pigmejskog ježa je bazirana na hrani životinjskog porekla. Hrana koju oni mogu naći u prirodi, a koja odgovara njihovim nutritivnim zahtevima se svodi na konzumiranje buba, larvi, crva, manjih sisara - guštera, žaba, puževa, polomljenih jaja, ptica itd. U ovim organizmima oni nalaze sve što im je potrebno, a najvažnije je  da postoji dovoljna količina belančevina koje su odlične biološke vrednosti - aminokiseline iz kojih se sastoje. Lanci belančevina su raznolike i ulaze u sastav belančevina tela organizma koji ih konzumira.

Pošto je Pigmejskom ježu teško u kućnim uslovima obezbediti apsolutno izbalansiran obrok, onda se hrana za mačke koristi kao najadekvatnija zamena. Hrana za mačke ima veći procenat belančevina  u odnosu na hranu za pse. Minimum je 30% proteina, ali ovaj nivo može ići i do 40% - hrana za mačiće. Ovaj postotak proteina odgovara i pigmejskom ježu. Kvalitet belančevina u smešama za mačke - biološka vrednost proteina, određuje polazna sirovina od koje potiču belančevine. U kvalitetnijim hranama je to u najvećem procentu meso.

Pored hrane za mačke, možete davati kuvanu piletinu ili junetinu, razređeno mleko i jaja. Meso mora biti kuvano, jer je tako dostupnije digestivnim sokovima, a najbitnije je da na taj način maksimalno smanjujete rizik od eventualnih alimentarnih intoksikacija. Kuvanjem se delimično gube termolabilni vitamini, pa ukoliko u ishranu u većoj meri dodajete meso, onda možete povremeno dodavati vitaminsko - aminokiselinske suplemente (Aminovitamin). Male količine kuvanog povrća (izbegavajte povrće koje nadima) ne bi trebalo da izazovu gastrointestinalne smetnje.