Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam malog zeca. Da li smem da ga kupam i da li on sme da pije vodu? Ja sam mu vodu već davala pomalo ali sam čula da oni vodu treba da dobijaju iz hrane. Da li bi trebalo da ga stavljam na novine ili na običan papir, pošto sam čula da od novina mogu da se otruju?Tijana Petrović

O: To su po pravilu vrlo čiste životinje i nije ih preporučljivo kupati, posebno ne šamponom. Poput svake životinje i oni imaju svoj miris, ali je uz pravilnu higijenu on  jedva primetan. Ako ipak želite da okupate ljubimca, učinite to blagim šamponom (razblaženim sa vodom).

Kupajte ga polako i oprezno, a naročito pazite da prilikom kupanja voda ne dospe u uši, odnosno u ušni kanal. Nakon toga obrišite ga ubrusom i osušite "fenom", ali polako i ne naglo, da ne dođe do opeklina kože. Po potrebi (ako je koža izrazito uprljana, a dlaka zalepljena izmetom ili mokraćom) stražnjicu i nožice možete oprati vlažnim sunđerom i češće.

Za uklanjanje nečistoće i neugodnih mirisa možete koristiti i šampon za suvo pranje namenjen glodarima, npr. šampon za suvo pranje "Bernina".

Kako bi ste sprečili pojavu neugodnog mirisa, kavez održavajte čistim. U proseku ga treba kompletno očistiti jednom nedeljno (promenjena stelja i obrisane stranice i dno kaveza). Treba  i 2-3 puta nedeljno očistiti samo vlažna mesta u kavezu. Neki vlasnici vlažne mrlje čiste svaki dan, dok drugi kompletno čiste kavez svakih 3 - 4 dana. Sve zavisi od broja i veličine životinja, njihovog urina i stolice, kao i mestu gde obavljaju nuždu, veličine kaveza i vrste stelje.

Kod nas u Pet centru imate stelje za glodare koje su puno lakše za održavanje od papira ( novinski papir na sebi ima olovo,koje može naškoditi).
 
Kada jedu svežu zelenu hranu piju manje vode, ali sveža i čista  voda treba da im je uvek dostupna.Najbolje je da im se voda nalazi u plastičnim pojilicama, okačenim na kavezu koje imaju pipak sa ventilom koji sprečava oticanje vode i ne dozvoljava da se životinja pokvasi.