Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku staru oko 6 meseci, pronađena je kada je imala oko 3 nedelje. Razigrana je, vesela, jede normalno, međutim sinoć je povratila sve što je pojela. Do tada je sve bilo normalno. Posle pola sata ponovo je povratila, ali samo tečnost, tj. Mlečna sluz, izgledala je kao pena. Tokom noći, do jutra, ponovo je povraćala nekoliko puta (na otprilike 20 minuta), svaki put malu količinu takve „pene“. Između ovih povraćanja ona je zaigrana i kao da joj se ništa nije dogodilo. Zabrinuta sam i pitam se šta bi moglo da joj se dogodi. Zaista voli da pije vodu i liže sve što je mokro, u kuhinji, kupatilu, kadi, toaletu. Da li ju je povredilo - možda je slučajno polizala neko sredstvo za čišćenje, šampon, sapun. Da li bi u tom slučaju toliko puta povratila takvu penu. Molim vas da odgovorite i pomognete kako da zaustavim povraćanje ili je to bolest pa moram da idem kod veterinara. I još nešto, trebalo bi da ode na sterilizaciju za par dana, pa ne znam da li bih je sada odvela u takvom stanju ili ne. Napominjem da imam i stariju mačku od 11,5 godina, ali oni se zapravo ne vole i ne druže se. Hvala unapred na odgovoru. Pozdrav, Marija

 

O: Uporno povraćanje kod mačaka može biti problematično. Uzroci su brojni, a tačna dijagnoza postavlja se nakon detaljne istorije i kliničkog pregleda i laboratorijskih testova. Poremećaji stomaka se javljaju i zbog gastritisa, invazije parazita, čireva, stranih tela ili tumora. Pored ovih, i drugi poremećaji stomaka dovode do povraćanja. To su upale pankreasa, peritoneuma ili jetre. Takođe treba uzeti u obzir metaboličke i hormonalne bolesti. To su bolesti jetre, bubrega, manje aktivne nadbubrežne žlezde, hipertireoza, poremećaji elektrolita. Povraćanje hranom može ukazivati na brojne probleme, poput trovanja kućnim čistačem.

 

Ako povraćanje traje nekoliko sati ili ako mačka povrati nekoliko puta dnevno (sa vremenskim intervalima), posetite veterinara.

 

Mačku je najbolje kastrirati pre prvog nagona, što znači negde između petog i sedmog meseca starosti. Ali za samu operaciju i uvođenje anestezije, životinja mora biti potpuno zdrava.

 

OZNAKE: