Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Pišem vam oko 6 nedelja stare mačete. Pre nekoliko dana primetili smo da ima hematom na glavi i ranu na ujedu na vratu. Bilo mu je loše, ali se oporavio, ali juče se njegovo stanje pogoršalo. Veoma teško hoda, nije fokusiran, gleda kroz nas i teško je pratiti njegove pokrete. Često spušta glavu, kao da je ne može podići sa zemlje. Postoji li nada da će hematom proći sam od sebe, bez ikakvih posledica? Hvala, Jelena

 

O: Hematom je odliv krvi u novonastalu šupljinu u tkivu.

 

Naglo se javlja na mestu gde krv iz oštećenog suda pod pritiskom ulazi u tkivo. Hematom se povećava sve dok pritisak izlivanja ne dovede do kompresije povređenog suda.

 

Veličina hematoma zavisi od veličine i vrste krvnih sudova i kvaliteta tkiva (kompaktnog ili rastresitog). Ako se na mestu pucanja arterije sačuva priliv i odliv krvi, javlja se pulsirajući hematom. Hematomi mogu biti potkožni (potkožni), subfascialni (ispod mišićne fascije), subduralni, subserozni (ispod seroze organa) itd.

 

Sudbina krvi zavisi od njene veličine, od promena u tkivu prožetom krvlju, od opštih uslova cirkulacije (stagnacije) i od kvaliteta krvi.Krv u hematomu se brzo zgrušava.

 

Oštećeni sudovi se zatvaraju trombom (ugruškom).

 

Zbog veće molekularne koncentracije hematoma od okolnog tkiva, on izvlači tečnost iz okoline na osnovu osmotskih principa i tako se povećava. Tek nakon nekoliko dana, zbog povlačenja (kontrakcije) ugruška i procesa resorpcije, tečnost se vraća u okolno tkivo. Zid granulacionog tkiva formira se oko hematoma, koji se postepeno pretvara u zrelo vezivno tkivo (inkapsulacija). Hematom se klinički manifestuje kao netemperovan, bezbolan ili umereno bolan, fluktuirajući, hemisferični otok. Punkcija hematoma stvara krv ili serum.

 

Diferencijalna dijagnoza treba da pravi razliku između apscesa (kaljenog i bolnog) i kile (reponibilnost). Mali hematomi se mogu potpuno apsorbovati, a veće treba otvoriti.

Rez se vrši tek nakon osam dana, sa prethodnom punkcijom (serumom) na najnižem mestu otoka.

 

Posle reza nije poželjno ulaziti u šupljinu hematoma (infekciju) sondom ili prstom, ali treba ostaviti da se sadržaj spontano odvodi.

 

Zbog moguće sekundarne infekcije, antibiotike treba primenjivati parenteralno. Pulsirajući hematom mora se radikalno istrebiti i arterija pažljivo podvezati.

 

Savetujem vam da mače vodite veterinaru.

 

OZNAKE: