Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, želim da Vas pitam da li je moguće da moja maca koja je sa manje od pola godine dobila prvo teranje, nakon čega smo je parili i imamo mačiće stare skoro 2.5 meseca, sada ponovo ima teranje? Ima li načina da se medikamentima reguliše ređe dobijanje nagona na parenje, žao mi je da je sterilišem tako malu? Radi se mladoj Sijamskoj maci. Nadam se Vašem brzom odgovoru.
Hvala Vam unapred,
Isidora

O: Vaša maca je ponovo u teranju.

Medikamentozna kontrola (supresija) sledećeg estrusa je moguća, ali se ona ne savetuje kao trajno rešenje i ne primenjuje ako je životinja već u estrusu (teranju).

Preparat se daje injekciono u određenim vremenskim intervalima i o opravdanosti njegove primene konsultujte se sa Vašim veterinarom, koji će, ukoliko se odlučite na ovaj vid supresije estrusa, i sprovesti tretman.

Najbolji način, ukoliko ne želite više njeno potomstvo, svakako je sterilizacija mačke i nju možete uraditi odmah nakon ovog teranja. Koliko mogu da zaključim Vaša maca sada ima oko 8,5 meseci što se smatra pravim vremenom za sterilizaciju.

Najvažniji razlozi zbog kojih se preporučuje sterilizacija su: značajno se smanjuje rizik od oboljenja kao što su tumor mlečne žlezde, jajnika, materice. Izbegavate mnoge neprijatnosti u toku teranja kao što su: glasno oglašavanje mačke, mačka se vuče po podu kao da je povređena (što je prisutno kod Vaše mace), mnogo je izbirljivija kada je u pitanju hrana, pije više vode i dešava da se mokri češće i svuda po stanu.

O pravom vremenu za sterilizaciju pisala sam ovde.



OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak