ana_jovanovic2a

P.,

Odgovara: Ana Jovanović, dr. vet. med., Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

Unapred hvala! Marko

O: Hiperpigmentacija predstavlja stanje kod kojeg se lokalno nakuplja melanin sa posledičnim stvaranjem diskoloracija i smeđih "pega" na sluzokoži ili koži. Melanin je smeđi pigment koji se normalno nalazi u koži, dlaci, sluzokoži. Ovaj pigment sintetišu melanociti, ćelije bazalnog sloja kože i sluzokože. To su vrlo osetljive ćelije, čije su funkcije pod velikim uticajem UV zraka, toplote, mehaničkih i hemijskih nadražaja, a i upalna promena i hormonalna promena može poremetiti njihovu ravnotežu. Svako slabljenje i usporavanje prirodnih funkcija ćelija sluzokože odražava se na funkcijama melanocita. Posledično, oni se neravnomerno nakupljaju i raspoređuju što uzrokuje nejednako obojavanje tkiva i stvaranje "fleka" ili "mrlja".  Obično se nalaze na ustima, nosu, desnima i očnim kapcima, a ovo stanje se naziva "lentigo simplex".

Ove "pege" mogu čak nastati i nestati, a zatim se ponovno pojaviti. Sa starenjem se povećava broj i veličina pega. Ovo stanje nije opasno po zdravlje životinje i ne zahteva lečenje. Kod mačaka ove "pege" nisu toliko uobičajene kao kod pasa, kod kojih se javljaju i kao rasna karakteristika (npr. chow chow ima "plavi" jezik).

Koncentracije pigmenta mogu se, između ostalog naći i na jeziku, desnima, dorzalnom (gornjem) svodu usne duplje ili sa unutrašnje strane usana.

OZNAKE: