Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Poštovani, molim Vas da mi odgovorite na jedno pitanje. Naime,  da li degu i činčila mogu biti zajedno u stanu?
Hvala na odgovoru i srdačan pozdrav.
Jasna

O: Upoznavanje bilo koje životinje sa drugom životinjom može biti vrlo "škakljivo". Tim više kada su životinje različite vrste. Problem nastane kada imaju različite načine komunikacije pa znakovi upozorenja od jedinke jedne vrste ne moraju biti prepoznati od jedinke druge vrste.

Takođe, ako životinjice jedna drugu doživljavaju kao pretnju dolazi do problema jer mnoge vrste ne toleririšu kohabitaciju sa drugima jer postoji direktno suparništvo za izvor hrane te izražena teritorijalnost kao što je, npr. slučaj kod činčile.

U svakom slučaju, postoje podaci da činčila i degu žive szajedno i da se slažu. Medjutim, treba uvek imati na umu da su činčile životinjice koje su izrazite individue i svaka ima svojstven karakter. Postoje velike razlike u karakteru svake pojedine činčile, neke su umiljate i plahe, a neke dominantne. Činčile su vrlo društvene jer u prirodi žive u kolonijama pa je bitno da žive barem dve zajedno. To znači da bi Vaša činčila mogla prihvatiti degua, ali i da bi moglo doći i do suprotnog ishoda.

Bitno je da su i jedna i druga životinjica mlade.

Vaša činčila bi trebala prvo upoznati degua i to negde na neutralnom terenu, npr. nekoj povećoj prostoriji koja mu je relativno nepoznata. Taj prvi kontakt treba biti kratak, a ukoliko bilo koja od životinjica pokaže agresivno ponašanje, odmah ih treba razdvojiti. Nakon nekog vremena možete pokušati ponoviti susret ili staviti njihove kaveze jedan pored drugog, da se što više naviknu na međusobnu prisutnost.

Nikako ih nemojte stavljati odmah zajedno u kavez jer, ako dođe do agresivnosti od bilo koje strane, degu je taj koji će nastradati zbog nesrazmera u veličini. Ako se i sprijatelje, moraćete imati svaki svoj kavez jer su ritmovi spavanja i hranjenja ipak malo različiti, odnosno specifični za svakog od njih.

Ukoliko se ipak odlučite da ih držite zajedno, budite svakako uporni, sa puno strpljenja i nežnosti. Ako zbližavanje životinjica i ne uspe, nemojte se razočarati, već uživajte u njima pojedinačno i verujem da će vam dati puno zauzvrat.

O deguima smo pisali ovde

O činčilama pročitajte ovde

U redovnoj ponudi Pet centra se mogu pronaći i činčile i degui koji potiči iz registrovanih odgajivačnica i poseduju sertifikate o zdravstvenom statusu.

Za sve dodatne informacije na temu ishrane, zdravlja, uslova držanja / adekvatne opreme za kućne ljubimce, stojimo Vam na raspolaganju.