Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Pre dva dana sam primetila da je moje morsko prase (4 godine) neraspoloženo i vrlo slabo jede, da bih ga jedne večeri zatekla malaksalog i kako kašlje. Stanje je sada već ozbiljno, ne može da stoji već leži, šišti i teško diše i odbija hranu. Sumnjam na upalu pluća ali mi veterinar nije rekao ništa konkretno i dao je samo antibiotike. Kako se tretitaju ovakvi problemi sa disanjem? Takođe mi je preporučeno da mu dajem čaj na špric i pošto je odbijao hranu stavila sam malo meda u čaj kako bi bar neke kalorije uneo, da li može nešto da mu bude od meda? Pozdrav

O: Simptomi koje navodite mogu ukazivati na prehladu ili kijavicu.


Nagle promene spoljašnje temperature, kao i stres, nepovoljno deluju na opštu otpornost organizma, te on postaje osetljiviji na dejstvo patogenih mikroorganizama. Najčešće izbijaju virusne infekcije respiratornog ili gastrointestinalnog trakta, ali nije isključeno da i drugi sistemi organa budu zahvaćeni patološkim procesom. Isto tako, oštećeno tkivo u toku, ili nakon virusne infekcije, postaje podložnije bakterijskim infekcijama.

O otežanom disanju morskog praseta pisala je koleginica Ana Jovanović, dr. vet. med., u tekstu naslovljenim kao Kijanje i otežano disanje kod morskog praseta/Prehlada.

U literaturi ne postoje tačni podaci o količini meda koje morsko prase može bezbedno da pojede, a da ima blagotvoran efekat.

Zato bih Vam preporučila da ljubimcu date Anima Strath sirup za imunitet i apetit do pola kafene kašičice dnevno, preko vode ili hrane ili direktno u usta. Preparat u svom sastavu sadrži i prirodni med, i odličan je za podizanje imuniteta kao za poboljšanje opšteg stanja.