mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zainteresovani smo za kupovinu leminga. Imamo dvoje male dece od 8 i 5 godina, a jedno dete ima stalnu terapiju zbog epilepsije. Zanima me da li se leminzi vakcinišu, da li mogu izazvati neku alergijsku reakciju ili neke vama poznate negativne efekte u kontaktu sa decom? Unapred zahvalna, Danijela

O: Kod glodara postoji niz bolesti koje se mogu preneti na čoveka (npr. leptospiroza, tularemija, limfocitni horiomeningitis, gljivična oboljenja). Većina tih bolesti i ozbiljnost slučaja varira, zavisno od uzrasta zaražene osobe i od njenog opšteg zdravstvenog stanja.
Uopšteno zoonoze su posebno opasne za bebe i decu, trudnice, starije osobe, kao i za ljude čiji je imunološki sistem oslabljen.

Naravno, ovo sve se odnosi na divlje glodare. To je razlog, zbog kojeg je potrebno poznavati poreklo kupljene životinje. Životinje koje se prodaju za kućne ljubimce treba da poseduju Uverenje o zdravstvenom stanju. Životinje koje su u ponudi Pet centra imaju navedeno uverenje i nalaze se pod stalnim nadzorom veterinara.

Alergija, kao individualni oblik preosetljivosti, može se javiti na životinjsku dlaku.

Savetujem Vas da da pre nabavke ljubimca, o svemu konsultujete pedijatra.

U Srbiji još nije registrovana vakcina za hrčke i leminge, tako da se ne vrši njihova vakcinacija.