Promene u kosi i nedostatak dlaka na repu degu
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Degu imam skoro godinu dana. Vrh repa mu je beo, nisam primetila da mu je deo otpao ili nešto slično, inače je imao kosu na kraju repa, ali malo, ne kao drugi, čupaviji. U njegovom ponašanju nema promena, niti bih rekla da ga to boli. Zamolila bih vas za savet, da li treba da se obratim veterinaru, da li je to infekcija, nešto u prehrani ili nešto slično? Hvala ti, Kristina

 

O: Promene na kosi mogu nastati kao rezultat bakterijske, virusne ili gljivične infekcije; to mogu biti i mehaničke povrede ili zaraza spoljnim parazitima.

 

Da bi se tačno utvrdila dijagnoza, potrebno je obaviti specijalistički pregled kod veterinara i, ako je potrebno, uzeti uzorak.

 

Ako su promene ograničene na vrh repa, nema znakova upale (crvenilo, perutanje kože, otok, bol), moguće je da je reč o prekomernom grickanju / čišćenju krzna. To može biti uzrokovano dosadom ili stresnom situacijom (nova životinja, promena položaja kaveza, usamljenost). Kada pregled isključi bolest, stres možete rešiti tako što ćete kućnom ljubimcu pružiti razne igračke i penjalice. Inače su vrlo društvene životinje, pa ako nema kompanije, može se raditi o usamljenosti.