Gubitak apetita i apatija morskih svinja
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam zamorca, ne znamo koliko ima godina, ali kod nas je tri godine, veseo i zaigran. Treći dan ne jede, ne pije, ne vrši nuždu, stisnut je samo u uglu (inače spava dok se može istegnuti). Juče smo išli kod veterinara i rekla je da su creva u redu, ali prazna, jer ne jede, dobila je injekciju za dehidraciju jer ne pije i vitamin i da bi danas trebalo da bude bolje, ali za sada ništa. Zanima me vaše mišljenje, da li se možda njegov život bliži kraju, pa je zato takav? Hvala, Kristina

O: Zamorčići su biljojedi, pa im je trava ili seno prirodna hrana. Takođe mogu da jedu sveže voće i povrće. Životni vek zamorčića je 4-8 godina.

Gubitak apetita i apatija mogu nastati iz više razloga: nedostatak vitamina C, unutrašnje bolesti, paraziti, izlaganje promaji, stres, nagle promene hrane, loša ishrana, loš kvalitet vode, ketoza (metabolička bolest), obrastanje zuba. Najčešće mogu prerasti ne samo sekutiće, već i kutnjake, što životinju čini apatičnom, odbija hranu ili bira mekšu hranu. Jedan od najčešćih nutricionističkih problema koji može dovesti do ovog stanja je nedostatak vitamina C, pa osim što odbijaju hranu, postaju pospani, bez energije, ne kreću se pretjerano i na kraju umiru.

Bez obzira na to što sada odbija da sam jede hranu, možete ga hraniti na špricu sa iseckanim vlaknima sena i mešavinom peleta (natopiti malo vodom da omekša i usitniti mikserom). U našim prodavnicama možete pronaći i vitamin C za zamorce, u obliku kapi koje se dodaju u vodu za piće.