Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Veliki sam ljubitelj zečeva i svih vrsta zečeva. Već sam imala nekoliko prijatelja ove vrste, koji su me napustili iz različitih razloga. Sada imam sedmogodišnju malu zečicu Tinu. Tina nikada nije imala zdravstvenih problema. Veoma je vesela, zaigrana i sjajan kućni ljubimac. Sve je bilo sjajno do juče, kada mi je majka ujutro dala hranu i shvatila da je Tina okrenula glavu ulevo. Kad god joj dođemo sa hranom, ona iskoči iz kaveza i odmah „pojuri na klupu“. Ovaj put se jedva izvaljala, ne podnosi i izgubila ravnotežu. Odveli smo je veterinaru koji je rekao da je iznenađena što je uopšte toliko živa i da ne može reći tačan razlog svog trenutnog stanja. Dao joj je injekciju vitamina B i rekao da bi joj mogao pomoći, ali da ne može da garantuje da li će Tina „oživeti“ ili umreti. Nažalost, injekcija nije imala efekta na Tinu. Veoma je depresivna, ne može skoro ništa sama, dajem joj vodu na kapaljku, hranim je i pokušavam da provedem što više vremena sa svojim malim prijateljem. Levo oko joj se zatvorilo i imam osećaj da pomalo pada u nesvest i da nema snage da krene dalje. Ne znam da li trenutno pati, da li je boli, ne znam šta da radim, osećam se bespomoćno. Čitala sam malo, i sudeći po svemu što sam zaključila da je Tina imala moždani udar, simptomi odgovaraju upravo tome. 
Ne znam koliko će ovo trajati, da li će situacija biti bolja ili je najbolje rešenje uspavati je i tako sprečiti moju Tinu da pati. Kontaktiraću vas ako imate bilo kakav savet, rado ću ga poslušati. Teško mi je da odlučim da je uspavam, ali ako je to najbolje rešenje za Tinu i ako će joj skratiti muke, učiniću to. Zaista mi je teško da je gledam ovako. Hvala vam unapred, radujem se vašem odgovoru u najkraćem mogućem roku. S poštovanjem, Iva.

O: Sudeći po svemu i po simptomima koje ste opisali, složio bih se s vama, pretpostavljam da je zec imao moždani udar, jer se sve dogodilo vrlo brzo i bez ikakvih naznaka bilo koje druge bolesti. Uzrok moždanog udara najčešće je nedostatak krvotoka uzrokovan blokadom, tj. Trombozom krvnih sudova u mozgu. Kao rezultat, pogođeno područje mozga ne može da funkcioniše, što može rezultirati nesposobnošću životinje da pomeri jedan ili više udova na pogođenoj strani, nesposobnošću da razume nesposobnost da vidi na jednoj strani vidnog polja, i gluvoća.

Diferencijalna dijagnostika je takođe važna da bi se izuzele druge bolesti kod kojih se javljaju slični simptomi, poput upale srednjeg uha, encefalitisa, povreda lobanje, tumora ...

Samo u slučaju upale uha moguća je etiološka antibiotska terapija i izlečenje. U slučaju encefalitozoona (invazija unutarćelijskog parazita Encephalitozoon cuniculi) prognoza je loša, posebno kada parazit dospe u mozak i uzrokuje simptome od strane centralnog nervnog sistema. Ova bolest je prilično česta kod zečeva, zec može da bude nosilac života i da se ne razboli i tako prenosi patogen dalje u životnu sredinu. Bolest se može javiti u bilo kom periodu života, mehanizmi koji služe kao okidač za razvoj encefalitozoonoze još nisu poznati.

Međutim, s obzirom da vaša Tina ne jede sama, a levo oko joj se zatvorilo, veća je verovatnoća da će doći do moždanog udara. Nažalost, kao što verovatno znate, ne postoji specifična terapija za moždani udar. Važno je životinji pružiti mir, pomoći joj da se hrani i nadoknadi tečnost. Vitamin B kao suportivna terapija se daje i dobar je jer su vitamini iz kompleksa B deo enzima koji igraju važnu ulogu u radu centralnog nervnog sistema. Zečevi ispuštaju vriske kao tiho cviljenje kad ih zaboli, pa obratite pažnju da li se čuju. U slučaju da ste ih čuli, bilo bi dobro dati i nešto protiv bolova.

Oporavak od ovog stanja može trajati veoma dugo, a rezultati oporavka zavise od vrste oštećenja mozga. Mladi organizam se mnogo brže oporavlja i mnogo je otporniji. Savetujem vam da pokušate da pomognete Tini da se hrani, po potrebi joj ponudite sveže povrće i hranite se špricem. Pratite stanje nekoliko dana i u dogovoru sa veterinarom, a u korist vašeg zeca, ako ne dođe do poboljšanja, donesite odluku o mogućem snu.

Nadam se da sam vam bar malo pomogao savetima.