Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kunića starog četiri meseca. Pre nekoliko dana primetila sam kada pije vodu kao da štucne, a zatim kao da pokuša da povrati. Molim vas pomozite mi šta da radim i kako mogu da mu pomognem?
Unapred hvala, Bojana

O: Akt gutanja se odvija u dve faze: voljna i nevoljna. Voljna faza gutanja počinje kada se jezikom voda ili hrana iz usne duplje potiskuju u ždrelo. Potiskivanjem vode dalje u ždrelo zatvara se epiglotis i počinje nevoljna faza gutanja koja se dakle odvija mimo volje životinje.

Pojava koju ste opisali može nastati usled nadražaja u predelu farinksa - ždrela, usled poremećaja peristaltike jednjaka ili usled neke obstrukcije u farinksu ili jednjaku.

Da bi isključili mogućnost neke anomalije ili oboljenja (s obzirom da je kunić veoma mlad) savetujem Vas da posetite veterinara koji bi izvršio klinički pregled životinje na osnovu koga bi mogao da ustanovi šta je uzrok štucanja.

Obratite pažnju da li se to dešava uvek kada kunić pije vodu ili samo sporadično, te da li se slična pojava dešava i kada uzima hranu.

Kompletnom anamnezom omogućićete veterinaru da ima potpuniju sliku u postojeće stanje i postavi ispravnu dijagnozu.