Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam zamorca starog oko 9 meseci. Do sada nisam imao problema, uvek je bio vedar i zaigran i jeo je prilično dobro, probava mu je bila u redu, sve do juče kada sam primetila da se manje kreće ili stoji na jednom mestu i da malo jede, a oči mu izgledaju umorno kao to pospan je. Dakle, 2 dana je jeo vrlo malo i slabo se kretao, a to sam primetio u fecesu kao sluzavu supstancu, kao sa mehurićem. Molim vas odgovorite mi. Hvala vam. Joca


O: Gubitak apetita i apatija mogu se javiti iz različitih razloga: nedostatak vitamina C, unutrašnje bolesti, paraziti, promaja, stres, nagle promene hrane, neadekvatna ishrana, loš kvalitet vode, obrastanje zuba, ketoza (metabolička bolest).


Promena posude iz koje zamorčić pije ili jede takođe može prouzrokovati gubitak apetita.


Gubitak apetita i apatija mogu nastati iz različitih razloga: nedostatak vitamina C, unutrašnje bolesti, paraziti, izlaganje promaji, stres, nagle promene hrane, neadekvatna ishrana, loš kvalitet vode, obrastanje zuba, ketoza (metabolička bolest). Promena posude iz koje zamorčić pije ili jede takođe može prouzrokovati gubitak apetita.


Najčešći nutritivni poremećaj kod zamorčića je nedostatak vitamina C. I ovde dolazi do gubitka apetita, a nedostatak ovog vitamina je put do drugih poremećaja i bolesti. Poput ljudi, zamorčići nisu u stanju da sami sintetišu vitamin C, pa ga treba uneti u telo hranom ili dijetetskim suplementima. Životinje su obično pospane, letargične i nedostaje im energije, krzno je lošeg kvaliteta i mogu iznenada uginuti. Ponekad čak i uz pravilnu ishranu i dovoljan unos vitamina C može doći do nedostatka usled neadekvatne resorpcije u crevima zbog drugih problema (paraziti, proliv).


Ne reagovanje na vreme može vrlo brzo dovesti do problema sa jetrom i smrti zamorca. Zato bih vam savetovao da na silu hranite svog ljubimca mešanjem hrane i davanjem šprica direktno u usta. Obavezno kupite vitamin C koji možete pronaći u našim prodavnicama, u obliku kapi koje se dodaju u vodu za piće.


Što se tiče sluzi i „mehurića“ u fecesu, vrlo mi je teško iz opisa da pogodim šta bi to moglo biti. Moguće je da se radi o crevnim parazitima, pa bi bilo dobro zamorče očistiti i od parazita, ali ovo preporučujem samo kada se opšte stanje životinje popravi.

U svakom slučaju, ako se stanje ne poboljša, odvedite zamorca na pregled kod vašeg veterinara kako biste pokušali utvrditi u čemu je problem i pristupiti adekvatnoj terapiji.

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak