aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li deguu sme da se daje sušeno bilje kupljeno u zdravoj hrani kao kamilica, nana, neven... Skoro smo dobili degua pa ne znamo baš puno o njoj osim da su osetljive na šećer. Šta još može da se ponudi kao nagrada tj. poslastica pored osnovne hrane koju kupujemo baš za degua. Da li degu može da ima buve (naš se bas češka i gricka) i kako se to rešava kod njih? Nismo se još dovoljno sprijateljili, prilično je plašljiv pa ne možemo da ga pregledamo, a ne znam ni kako da se očistimo ako ih ima. Zahvalan će vam biti Roki!

O: U početku će Vaš degu biti prilično stidljiv. Pustite ga da se prilagodi na novi prostor, zvukove i mirise. Polagano se približavajte kavezu da ga ne uplašite. Kako su izuzetno radoznale životinje, same će Vam prići ako im ponudite neku poslasticu. Nemojte pokušavati da ih zgrabite, ruku lagano stavite u kavez, ponudite poslasticu i degu će se sam iz znatiželje popeti. Ubrzo će sam da počne da se penje na Vaše ruke i ramena i istraživati vas. Puštajte ga redovno iz kaveza i igrajte se s njim, ali ga nemojte ostavljati bez nadzora, kako ne bi pregrizao električne kablove. Koliko će Vaš degu biti pitom i raspoložen za komunikaciju, zavisi od njegovog temperamenta.

Degui su biljojedi. Jedu gotovu mešanu, suvu hranu za degue i seno i svežu vodu. Jedu i kupovne pelate, voće i povrće (brokoli, crvena paprika...), a jednom do dva puta nedeljno, ponudite im i kukuruz. Seno treba da im je uvek na raspolaganju i veoma im je bitno zbog vlakana. Najbolje seno je livadsko, treba da bude braon boje, a ne zeleno.

Sušeno bilje kupljeno u zdravoj hrani možete povremeno davati u maloj količini i ne često. Odraslom deguu je dovoljno 10g čvrste hrane (pelata) dnevno, što zadovoljava njihove nutritivne potrebe, a da se ne goje. Ako im stalno nudite takvu hranu, oni će je kontantno jesti i izbegavaće seno, što nije dobro za njih. Nemojte im davati hranu za činčile i zečeve, jer ona sadrži sušeno voće što deguu nije dozvoljeno u ishrani. Kako su skloni dijabetesu, ne bi smeli da se goje, pa budite pažljivi sa poslasticama i s voćem koje ima dosta šećera (kruška, grožđe, orašasti plodovi, suvo voće).

U našim radnjama možete pronaći veliki broj poslastica namenjenih isključivo deguima i te poslastice ćete koristiti kao nagrade. Dajte im i vitamine i mineralni kamen. U kavez im stavite i grane od voćaka kako bi na njima trošili zube.

 

 

I degu može biti infestiran buvama. Ako utvrdite da Vaš degu ima buve preparat kojim ga možete tretirati je Tyra-x sprej.