Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moje morsko prase zna u poslednje vreme da kunja preko dana, deluje kao da odmara, ali se ja plašim da li je to normalno? Uzima redovno hranu i vodu, jede voće, povrće, seno, suvu hranu. Kada smo ga uzeli (pre 2 meseca) nije se ovako ponašalo. Doduše, i sada je živahno kao i tada, ali čim se najede, izvali se u piljevinu i drema. Da li je to zbog varenja hrane, ili možda jednostavno odmara na taj način s obzirom da nema društvo? Kada ogladni, naravno, skiči i doziva, kada ga mazim normalno prede i deluje kao da uživa. Samo me ovo dremanje brine.
Pozdrav!
Srđan

O: Morsko prase ima jako dobar apetit. Verovatno ste primetitli da iako se morsko prase najelo, čim čuje šum kese ili zvuk otvaranja frižidera, ono skiči kao da je i dalje gladno.
 
Zbog svoje proždrljivosti morsko prase može postati gojazno, što treba prevenirati pravilnom ishranom uz dovoljno aktivnosti.

Odrasla ženka optimalno treba da ima oko 700-900 grama, a mužjak oko 800-1000 grama.

Hranite ga nekoliko puta dnevno neograničenom količinom sena, jednom dnevno kašikom suve hrane, a  dodatak  svežeg voća i povrća i ponekad poslastica dajte u nekoliko pojedinačnih obroka.

Ukoliko je Vaše morsko prase pojelo dosta sveže hrane ili gotove smeše za morsko prase, nakon obroka može postati tromo i pospano, jer se sveža hrane teže vari od suve hrane.

Tromost i pospanost mogu biti posledica i neadekvatne temperature. Ukoliko se nalazi blizu grejnog tela, i vrućina mu je, može se odmarati tako da zadnje ekstremitete razvuče što dalje od tela. Ako je temperatura u prostoriji niža od optimalne, onda se morsko prase "nakostreši" i sklupča u uglu kaveza.

S obzirom da je pospanost opšti simptom oboljenja, preporučila bih Vam da morsko prase ipak odvedete kod veterinara, kako bi bili sigurni da pospanost nije posledica oboljenja.