Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj kunić kija i ima vlažnu njuškicu. To je proziran iscedak, nije mu zapušen nosić. Normalno jede, veseo je, normalno diše. Čitala sam puno na internetu o tom problemu. Sklonila sam mu piljevinu, sad je na peškiriću, on je stalno slobodan tako da mu kavez služi samo za vršenje nužde, ali ga bez obzira perem svake večeri i promenim prostirku. Promenila sam mu i seno. Čuvam i papagaja, da li je moguće da mu on smeta, mislim na alergiju? Mene je najviše uplašila pastarela koja se pominje pa se bojim da ne reagujem kasno, na žalost ovde se veterinari na bave sitnim životinjama. Zato sam se raspitivala za bris. Da li mi predlažete da  ne  reagujem sve dok  ne promeni apetit ili ponašanje?

Ili da ipak nađem voljnog veterinara da mu uzme bris pa da to odnesem na analizu? To kijanje se vuče unazad nekoliko meseci bez ikakve promene, sekret nije gušći niti on menja ponašanje i navike. Izvinjavam se što sam ovako opširna, ali smatram da ćete me lakše uputiti ako imate više detalja. Hvala Vam unapred. S poštovanjem, Natalija

O: Pastereloza kunića je oboljenje koje izaziva gram pozitivna bakterija - Pasteurella multocida. Oboljenje je veoma zarazno, ali uočeno u ranom stadijumu može se lečiti; no isto tako, zapušteno ili nedijagnostikovano oboljenje može dovesti i do smrtnog ishoda. Bakterija je pronađena i izolovana iz respiratornog trakta većine konvencionalno gajenih kunića. U nastajanju bolesti veliku ulogu ima stres, graviditet i laktacija, kao i druge bolesti.

Prisutan je rinitis i konjunktivitis sa purulentnim (gnojnim) iscedkom. Iscedak se može uočiti po šapama (kada se životinja čisti). Oboleli kunić proizvodi glasan zvuk (nalih hrkanju) zbog prisustva tečnosti u nazalnom traktu. Oboljenje može biti akutnog toka sa letalnim ishodom usled bronhopneumonije ili hroničnog toka. Infekcija može izazvati i zapaljenje srednjeg uha i promene na polnim organima (abscesi na testisima kod mužjaka i piometra kod ženki).

Nekada, kod životinja koje imaju samo blagu infekciju gornjih respiratornih puteva (bris može pokazati prisustvo bakterija), kao posledica stresa može da se razvije pneumonija.

Oboljenje se leči antibioticima, uz obavezno davanje probiotika za obnovu bakterijske flore. Terapija se sprovodi samo pod veterinarskim nadzorom.

Oboljenje je veoma zarazno i lečenje je zahtevno. Prevencija igra značajnu ulogu u kontroli i eliminaciji bolesti. Odgajivači moraju biti jako oprezni i preduzeti sve sanitarne mere kao i karantin ukoliko je potrebno. Za vlasnike je najsigurniji način da izaberu zdravog kunića (da su uši, oči i nos suvi, čisti, bez iscedka).

Poboljšanje opštih uslova držanja i izbegavanje stresa (visoka temperatura, slaba ventilacija) pomoći će da se spreči oboljenje.

Mislim da je najbolje da potražite veterinara koji će pregledati kunića i predložiti dalje korake (uzeti bris).

Takođe bilo bi dobro, ukoliko ste u mogućnosti, da papagaja i kunića neko vreme držite u odvojenim prostorijama, kako bi se isključila alergija kao uzrok.