Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Persijsko mače starost oko 3 meseca sam uzela od drugarice (kod koje je bilo u dvorištu) i kod mene je već mesec ipo dana (u stanu). Na prvom pregledu primila je redovnu vakcinu i očišćena je od endoparazita. Ubrzo sam primetila promene na njenoj dlaci koja je postala lomljiva i ućebana, dijagnostikovana joj je dermatomikoza. Terapija je nakon mesec dana uspešno završena (mycoseb tabletama i  šamponom). Mesta na kojima je imala mikoze su sada potpuno zdrava. Ipak, iako je oštećena dlaka počela da se regeneriše i lepo raste maca se češe i primetila sam da iznad očiju ima crvenilo sa sitnim braon pegicama, kao i u ušima. Veterinar mi je rekao da se javim ako se to ne povuče za nedelju dana.

Strah me je da maca nema šugu ili neku drugu zaraznu bolest. Pored toga, okice su joj pomalo suzne. Lepo jede i aktivna je ali mene je strah neke nove dijagnoze i ponovne terapije jer se plašim da joj je imunitet već dosta oslabio zbog čestog kupanja u poslednje vreme.
Hvala, Violeta

O: Šuga mačaka (i pasa) je uglavnom vezana za loše zoohigijenske uslove držanja i veoma je kontagiozno oboljenje, te se veoma lako prenosi sa životinje na životinju, kako direktnim kontaktom tako i kontaminiranim predmetima i opremom. Uzročnici šuge su šugarci iz rodova: Sarcoptes, Notoedres i Otodectes.
 
Životni ciklus šugarca traje 17 - 21 dan. Oplođena ženka šugarca polaže jaja u tunelima ispod kože domaćina. Izležene larve se kreću po površini kože dok se ne transformišu u nimfe koje naseljavaju rupe u koži i tu borave do odrasle jedinke.

Šugarci se kolonizuju u mačaka na vrhu ušne školjke, zatim zahvataju čitavo uho, njušku, očne kapke i vrat, ekstremitete i stomak. Prisutan je jak intenzivan svrab i opadanje dlake. Može biti prisutan i otok limfnih čvorova. Dijagnoza se postavlja skarifikatom kože iz koga se izoluje šugarac, tako da je neophodno da posetite veterinara koji će uraditi pregled. Negativan nalaz ne mora isključiti pojavu oboljenja.

U asortimanu Pet centra postoji preparat koji se zove Feli Immun tablete. To je dodatak ishrani za jačanje prirodnog imuniteta mačke. Naročito se preporučuje starijim mačkama i mačkama koje su pod fizičkim i psihičkim stresom ili u periodu oporavka kada reakcije imunog sistema nisu snažne kao inače.

Ove tablete sadrže B 1,3/1,6 glukane sa pozitivnim delovanjem na bela krvana zrnca. Ovi glukani nalaze se u prirodi u ekstraktima nekih gljiva koje imaju pozitivno dejstvo pri oporavku od mnogih infekcija. Stimulisanje sopstvenog imuniteta od strane glukana je moguće zahvaljujući činjenici da bela krvna zrnca imaju receptore koji prepoznaju i vežu za sebe glukane, što pokreće materije koje podstiču imunu reakciju celog organizma.

Velika količina vitamina C, koju sadrži ovaj preparat, je od velikog značaja za održavanje funkcije leukocita i regulaciju delovanja stresa na organizam. Preparat sadrži i pivski kvasac koji pozitivno utiče na imunitet i esencijalne aminokiseline koje pomažu metabolizam belančevina, što ima važnu ulogu u optimalnom delovanju imuniteta.

Doziranje Feli immun tableta je vrlo jednostavno. Za odraslu mačku tešku otprilike 5 kg potrebno je dati 3 - 4 tablete tokom dana kao poslasticu. Tretman bi trebao da traje bar 4 - 6 nedelja. Feli immun je potpuno prirodan proizvod.

OZNAKE: