Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam rusku plavu macu staru 7 meseci. Do sada nije imala teranje, ali pretpostavljam da će uskoro početi da ispoljava prve znake. Pošto postoje različite, često kontradiktorne informacije, možete li mi odgovoriti da li macu mogu odmah sterilisati (dakle, bez ijednog parenja)?
Hvala unapred, Dejan Z.

O: Sterilzacija podrazumeva hirušku intervenciju kojom se materica i jajnici odstranjuju u potpunosti. Zahvat se odvija u opštoj anesteziji. Sterilizacijom se preveniraju bolesti mlečne žlezde i reproduktivnih organa.

Sterilizacija se preporučuje i kod životinja koje boluju od dijabetisa.

Ako bi se mačke sterilisale pre prvog teranja, najveći je procenat prevencije tumora mlečne žlezde, skoro 100%, dok sa svakim sledećim teranjem, procenat preventive tumora mlečne žlezde se smanjuje.

Sterilizacijom prevenirate i druga oboljenja reproduktivnih organa, npr. Piometru koja je posledica disbalansa hormona u organizmu.

Sterilizacijom postižete i bolju socijalizaciju životinje.

Mišljenja sam da je, ukoliko ne želite potomstvo od vaše mace, sterilizacija sasvim opravdano i prihvatljivo rešenje, bez obzira na starosnu dob. Važno je naglasiti da se operativni zahvat ne izvodi u periodu teranja.

O ovoj temi možete više pročitati ovde i ovde.

OZNAKE: