Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja sterilisana crna mačka, stara oko 15 meseci, lepo je tretirana... jede konzervisanu hranu kao i u granulama, 3 puta dnevno ima čistu vodu, uvek dostupnu, posuda za pesak joj se čisti tri puta dnevno, posude za hranu se čiste dva puta dnevno, na 2 meseca joj dajemo pastu protiv parazita, a ogrlicu protiv krpelja i buva menjam na svaka 2 meseca + malo pošpricamo iza vrata sprejem protiv buva. Dobro jede,vrlo je živahna, noću je u kući, kao i zimi, a leti je puštamo u naše lično dvorište - baštu gde ona uglavnom provodi vreme. Malčice se izgubi na 20 minuta, jer ode da obiđe krov i vrati se brzo. Moja crna maca ima ređu dlaku od ušiju ka očima i tu joj je koža sva u tamnim flekama (kao staračke pege).

Uši su joj uglavnom čiste, možda ima 2 - 3 crne tačkice. Inače ima predivnu meku i vrlo sjajnu dlaku po celom telu. Da li je to samo takva vrsta mačke ili ona ima neki problem? Čime da uklonim te 2 - 3 crne tačke u ušima, jer se plašim da je to neka bakterija... kad je došla kod nas imala je mnogo više tog crnog u ušima, ali je to sad skoro nestalo, ima još vrlo malo! Čime da uklonim i taj ostatak?
Hvala unapred, jako zahvalna, Milica iz Beograda

O: Fiziološki je da mačka ima ređu dlaku od ušiju ka očima. Kod kratkodlakih mački tamne boje, razređenost dlake još više dolazi do izražaja kada je na dnevnoj svetlosti. U pitanju je ujednačena razređenost dlake, bez pojavljivanja polja na koži na kojima nedostaje dlaka u većem procentu.

Obojenost kože zavisi od informacija koje su zapisane u genomu mačke. Nije neobično da boja kože na pojedinim mestima bude drugačija. Moguće je da i na drugim mestima na telu Vaša mačka ima takvu boju kože, ali se teško primećuje jer ima gusto krzno. Proređena dlaka slabije štiti kožu, pa je tako koža na tom mestu više izložena delovanju spoljašnjih činilaca, što takođe može biti razlog promene boje kože.

Da bi se potvrdilo da je u pitanju fiziološka prebojenost kože potrebno je da odvedete mačku kod veterinara. Postoje patološka stanja organizma, najčešće vezana za hormonski disbalans, gde se uz druge simptome pojavljuje i tamnije pigmentisana koža. Od hormonskih poremećaja u obzir dolaze promene na štitnoj žlezdi, kao i jajnicima (što je u slučaju Vaše mačke isključeno, jer je sterilisana). U sklopu šećerne bolesti se mogu pojaviti tamnije mrlje na koži.

Redovna higijena uha je veoma bitna. U ušnom kanalu se nalazi ušna mast (cerumen). Preparati koji služe za održavanje higijene ušnog kanala deluju tako što delimično rastvaraju ušnu mast i sa njom nečistoću. Aplikuju se u uho, a zatim čistom vatom ili gazom se samo sa unutrašnjeg dela ušne školjke obriše sadržaj. Na taj način ćete ukloniti nečistoću uz ušnog kanala i sa unutrašnje površine ušne školjke.

U ponudi Pet Centra postoje preparati koje možete koristiti za redovnu higijenu uha: Ear lotion (Armonie Naturali), Ear Cleaner (Trixie).

OZNAKE: