mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Imam mačka starog 4 godine - mešanac obične i sijamske mačke. Hrani se u kući, uglavnom boravi u kući, ali kad je vreme parenja, nema ga po par dana. Redovno mu stavljam Frontline Combo. Primetio sam male krastice po njegovoj glavi, šta Vi mislite sa čime da mu to mažem?
Hvala, Ivan

O: Krasta je zapravo posledica oštećenja kože i sastoji se od seruma, krvi i upalnih ćelija. Krastice po glavi ili po telu mogu ukazivati na različite probleme. Tako, mogu se povezati sa spoljašnjim / kožnim parazitima, mehaničkim povredama, gljivičnim oboljenjima i šugom, hemijskim materijama i opekotinama,...Međutim, najčešće se pojavljuju kao posledica spoljašnjih / kožnih parazita. U slučajevima kada je ljubimac infestiran buvama, one se nalaze neretko po celom telu ili na različitim mestima po telu. Kao posledica iritacije i svraba, ljubimac se češe što posledično može dovesti do pojave krastica ne samo na jednom nego ne više različitih mesta po telu.

Šugarci se obično nalaze na onim mestima na koži koja su slabije obrasla dlakom (stomak, grudi, uši, laktovi i noge). Iako su šugarci specifični, mogu infestirati i čoveka koji je bio u direktnom kontaktu sa obolelom mačkom. Prvi simptom ove bolesti je jak svrab, koža postaje crvena / upaljena, javlja se pojačano perutanje, a neretko dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama. Naravno, kako ljubimac izlazi napolje u vreme parenja ne sme se isključiti i pojava krastica kao posledica različitih međusobnih sukoba. Naime, dokazano je da određeni dominantni mužjaci neretko koriste pretnje i grubu silu prema drugim mužacima, a sve kako bi ostvarili pravo kao i mogućnost parenja. Iz tog razloga, i takvo agresivno ponašanje za uzrok može imati pojavu različitih povreda ljubimaca. Dijagnostika dermatoloških oboljenja kod mačaka vrlo je kompleksna. Uključuje pregled kože, dlake i potkožnog tkiva i od višestrukog je značaja: lokalnog (za dijagnostiku kožnih bolesti u užem smislu) i opšteg značaja (koje je važno za dijagnostiku unutrašnjih i drugih bolesti jer su kožne bolesti najvećim delom po etiologiji i patogenezi usko povezane sa unutrašnjim bolestima).

Iz svega gore navedenog, savetujem Vam da se obratite svom veterinaru i kod njega zakažete sa ljubimcem pregled. Isti će moći utvrditi o čemu je tačno reč i u skladu sa dijagnozom odrediti najprikladniji način tretiranja samih promena. Takođe, na takav način pružićete najbolju moguću zdravstvenu negu ljubimcu kao i osigurati da zadrži visoki stepen kvaliteta života.

OZNAKE: