Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam problem sa malim mačetom koji jos sisa. Njuskica mu je postala crna i zadebljana. Često je češe, to se stvorilo kada je počelo jesti hranu od odraslih mački, često bude musavo, ima oko cele njuške, usta. Molim vas savet, Andrijana
O: Kraste na nosu su zapravo posledica oštećenja kože i sastoji se od seruma, krvi i upalnih ćelija. Mačje bolesti kod kojih se javljaju kraste i gubitak dlake su: gljivične infekcije i šuga, parazitske infekcije (buve, uši, grinje, krpelji), hemijske materije i opekline, reakcija na mestu aplikacije leka, reakcija na lek.

Hemijske materije i opekline, kao i reakcije na mestu aplikacije leka možete odmah isključiti ukoliko ste sigurni da mačka nije dolazila u dodir sa navedene tri stvari. Takođe, da su u pitanju buve ili uši, mače bi se češala po čitavom telu, a ne samo po njuškici. Šugarci se obično nalaze na onim mestima na koži koja su slabije obrasla dlakom (stomak, prsa, šape, uši, laktovi i noge). Mogu zaraziti i čoveka koji je bio u direktnom kontaktu s obolelom mačkom. Prvi simptom ove bolesti je jak svrab, koža postaje zacrvenjena, javlja se pojačano perutanje, a često dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama.

Kod mačića i mladih mačaka se najčešće javlja gljivično oboljenje koje se ispoljava krastama i zadebljanjem najčešće po koži lica i ušima pa nalazimo bezdlačna okrugla jasno lokalizovana mesta. Bolest se javlja kod mlađih životinja kojima je oslabljen imunitet, kod životinja koje se drže u lošim higijenskim uslovima, i kod imunosupresivnih životinja. Kod mačaka je dermatofitoza najčešće uzrokovana gljivicom Microsporum canis. Odrasle mačke često ne pokazuju nikakve simptome bolesti. Microsporum canis može preći i na čoveka. Kod ljudi Microsporum canis izaziva crvenilo, svrab i ljuštenje kože.

Životinja se inficira gljivicama putem spora koje izrastaju u tzv. hife. Zaražena dlaka uzrok je infekcije. Spore gljivice M. canis mogu preživeti i do 2 godine, a u životinji - prenosiocu mesecima. Smatra se da je moguć prenos i vazduhom. Klinički znaci bolesti su zapravo odgovor napadnutog organizma mačke. Kod životinja koje dobro podnose invaziju ovih uzročnika upalni proces je minimalan ili nije uopšte vidljiv (takve mačke su prenosioci). Kod životinja koje burno reaguju, može se javiti i tzv. generalizovana dermatofitoza po čitavom telu životinje. Dermatofiti proizvode otrove i enzime koji povređuju kožu i koža reaguje obrambenim mehanizmima tako što se javlja crvenilo i upala, kao i ispadanje dlake. Inkubacija bolesti je približno 2-3 nedelje. Pojavljuju se bezdlačna mesta (tzv. alopecije) sa manje-više izraženim ljuštenjem kože na različitim delovima tela, a ponekad je prisutno samo nežno ljuštenje kože uz blago ispadanje dlake.

Da biste bili sigurni o kojim se promenama na koži Vaše mačke radi, odvedite mačku u veterinarsku ambulantu na pregled.

Pravilna ishrana mačeta je izuzetno važna kod kožnih oboljenja, a o ovoj temmi možete pročitati u odgovorima Ishrana jednomesečnog mačeta i Ishrana jednomesečnih mačića.

OZNAKE: