Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U stanu živim sa dve kuce i skoro sam usvojila jedno mače. Pošto kod nas vlada uverenje da su mačije dlake, za razliku od kučećih, opasne po ljude interesuje me koliko je to tačno?
Hvala, Katarina

O: Nije tačno.
Mačija, kao i pseća dlaka, nisu ništa do nežive tvorevine sastavljene od keratina. Kada je čovek proguta, ona pasivno prolazi i biva izbačena u spoljašnju sredinu, bez ikakvih posledica.

Opasnost postoji kada u organizam čoveka dospe dlaka koja na sebi nosi jaja parazita ili patogene mikroorganizme. Tada može doći do oboljenja čoveka. Naime,  buva je prenosnik pantljičare, a čovek se može zaraziti jedino ako bukvalno proguta buvu (što nema veze sa samom dlakom, nego sa time da je mačka invadirana i buvama i pantljičarom, a šta opet znači da nema primerenu negu i higijenske uslove).

Preventivnim i redovnim davanjem sredstava protiv endo- i ektoparazita, čuvate zdravlje Vašeg ljubimca, a indirektno i Vaše, pa je program redovnog tretiranja protiv parazita izuzetno važan, kako kod mačaka, tako i kod pasa. 

O mačjim parazitima više možete da pročitate ovde.

Takođe, redovnim četkanjem skidate višak dlaka i smanjujete njihov broj u stanu i na nameštaju. Životinje držite u dobrim higijenskim uslovima, hranite ih zdravstveno ispravnom hranom, poštujte plan vakcinacije i vodite ih na pregled čim posumnjate da nešto nije u redu.

Kod određenog broja ljudi javlja se alergijska reakcija u kontaktu sa mačjom dlakom, pa ako ste Vi ili netko od članova Vaše porodice u toj skupini, onda postoji jedini realni problem za držanje mačke u Vašem stanu.

OZNAKE: