Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kunića - lavlju glavu, počele su da mu suze oči i da mu stvaraju krmeljice. Uplašila sam se, ne znam koji veterinari u Beogradu rade sa glodarima? Nadam se da ćete mi vi pomoći na neki način.
Unapred hvala i srdačan pozdrav,
Suzana Putica

O: Mnoge bolesti kunića su rezultat pre svega lošeg načina držanja. Veliki doprinos u nastanku bolesti ima stres. Promene koje ste opisali mogu biti posledica respiratorne infekcije ili nekog oboljenja oka.

Respiratorna infekcija bakterijom Pasteurella multocida karakteriše se purulentnim iscedkom iz očiju i nosa. Ukoliko je životinja izložena stresu stanje se može komplikovati razvojem bronhopneumonije. Konjuktivitis se tretira najčešće hloramfenikolom ili tetraciklinima (očne masti).

Bolesti oka koje dolaze u obzir su:

Epifora - preterano suzenje ili poremećaj drenaže suza. Najčešći uzročnici infekcije su bakterije, a oboljenje se može komplikovati i rinitisom.

Konjuktivitis - Pored Pasteurella multocida konjuktivitis može biti uzrokovan i sa Staphylococcus sp., Pseudomonas i Streptococcus sp. Terapija podrazumeva  chloramphenicol - a, enrofloxicin, ili gentamicin očni rastvor / mast se nanosi 4 x  dnevno kombinovano sa antibioticima širokog spektra.

Blefaritis - uzrokovan spirohteom Treponema cuniculi i odnosi se na očne kapke

Blefaro - konjuktivitis obično posledica loše higijene, blefaritisa, mehaničke povrede.

Uveitis - upala irisa, horioidee i cilijarnog tela.

Keratitis - upala kornee, može biti povezana sa traumom očnog kapka.  

Što se tiče Vašeg ljubimca savetujem Vas da se obratite veterinaru kako bi na osnovu kliničkog pregleda ili eventualno oftalmološkog pregleda utvrdio uzrok pojave suza i krmelja.
 
Za pregled kunića možete se obratiti prijemnoj ambulanti Veterinarskog fakulteta u Beogradu.