Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kunića koji je star 9 meseci i držim ga u kavezu koji sam dobila sa njim i koji je manji nego što bi trebalo. Dole mu stavljam novine i preko dosta sena i kompletno čistim kavez svako veče zbog neprijatnog mirisa, on pritom mokri po celom kavezu i tako su mu zadnje noge i stomak jako prljavi. Kako mu to mogu očistiti i kako da ga naučim da ne mokri po celom kavezu? Sandra

O: Kunići su genetski predisponirani da svoje fiziološke potrebe obavljaju na jednom mestu i oni obično sami izaberu deo kaveza gde će vršiti nuždu, a mogu se lako i naučiti da vrše nuždu na određenom mestu.

Ako ste u mogućnosti, nabavite Vašem ljubimcu novi, veći kavez, kako bi u okviru njega mogli da obezbedite kuniću mesto za obavljanje nužde, jer u postojećem - kako sami kažete malom kavezu - za njega to verovatno nije ni moguće. 

Kao podlogu možete koristiti seno, piljevinu ili specijalne podloge za kuniće, koju možete staviti u posebne plastične posude tzv. wc za kuniće, koji će te postaviti na ono mesto na kome on najčešće vrši nuždu. Posude za obavljanje nužde potrebno je da redovno čistite, jednom dnevno ili prema potrebama Vašeg ljubimca, a takođe i prostirku treba redovno menjati. Jednom nedeljno je neophodno izvaditi sve iz kaveza i temeljno ga očistiti i oprati. Pravilo je da stariji kunići brže uče od mlađih tako da verovatno, ako ispunite ove uslove, nećete imati problema.

Kunići su po  pravilu vrlo čiste životinje i nije ih preporučljivo kupati, posebno ne šamponom. Kunići imaju svoj miris, ali uz pravilnu higijenu on je jedva uočljiv.

Ako ipak želite da okupate ljubimca, koristite specijalne blage šampone za kuniće, polako i oprezno ga kupajte, a naročito pazite da tokom kupanja voda ne dospe u uši. Posle toga obrišite ga peškirom i osušite "fenom", ali polako i ne naglo, da ne dođe do pregrejavanja kože. Po potrebi (ako je koža izrazito zaprljana, a dlaka zaljepljena izmetom ili mokraćom) zadnji deo tela  i noge možete oprati vlažnnim sunđerom i češće.