Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam domaću vevericu, pala je sa drveta dok je imala par dana. Od tada je u našem domu, stara je 9 meseci. Interesuje me kako da utvrdimo pol, sa koliko je polno zrela? U poslednje vreme je promenila ponašanje, tako što grize, skiči i nervozna je... Živi u istom kavezu i okruženju od kada je sa nama. Magdalena

O: Veverice su dugačke od 20 - 23 cm, a sam rep može biti dugačak 15 - 20 cm. Težina tela je od 250 - 350 g. Boja krzna varira od crne do crvene. Veverica je svaštojed. Na osnovu spoljašnjeg izgleda ne može se zaključiti kojeg je pola veverica. Veverice oba pola su iste veličine.

Pol se može utvrditi na osnovu izgleda genitalne regije, gde je kod mužjaka veći razmak između analnog otvora i polnog otvora, a kod ženki je ovaj razmak manji. Razlika je neznatna, tako da je ipak potrebno neko iskustvo kako bi se pol veverice sa sigurnošću utvrdio.

Ženke su u periodu teranja neretko agresivne, nemirne i izbegavaju društvo, dok su mužjaci tokom cele godine isti, s tim da u periodu kad je sezona parenja, mogu biti agresivni i pokušati da ostvare dominaciju.

Ženke su polno zrele sa godinu dana i od tada, mogu se pariti dva puta godišnje. Graviditet traje oko 30 dana.

Dodatne informacije o vevericama, pročitajte ovde.

Vaš gest kojim ste odlučili pomoći unesrećenoj životinjici je za svaku pohvalu. S obzirom da se ova vrsta veverice svrstava u zaštićene vrste koje su pred istrebljenjem, savetujemo Vam da je pustite u prirodu kada će po Vašoj proceni biti za to dovoljno zrela.

Razmislite da vevericu vratite u njeno prirodno stanište, gde će zasigurno imati najbolje uslove života ili da konaktirate Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kako bi im detaljno objasnili situaciju, na osnovu čega bi Vam dali  dalje smernice povodom ovog slučaja.