Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moj sirijski hrčak (mužjak) već nedelju dana ima otok oko čmara, tu je koža tvrđa i otečena. Na donjoj rupici (ako biste mogli da mi kažete da li je u pitanju analni otvor ili polni organ) ima jednu ili dve kuglice tamnije boje, koje ,,iskaču'' kada pritisnem. Kuglice su crvenkaste boje i po sebi imaju tamne tačkice. Šta bi to moglo biti. Primetila sam da je preko dana manje aktivan i da spava, ali je preko noći ok i prenje se lepo po rešetkama kaveza. Doroteja

O: Uzroci otečenosti zadnjice kod hrčaka su raznovrsni. Bez pregleda je nemoguće utvrditi o čemu bi se radilo kod Vašeg ljubimca. Mogući uzroci ovakvog stanja su i bakterijske, virusne, gljivične ili parazitarne bolesti digestivnog sistema, opstipacija creva, tumor, apsces, hematom, cista...

S obzirom da Vaš hrčak ima očuvan apetit i gotovo se normalno ponaša, treba spomenuti i neka normalna stanja koje se ispoljavaju na ovakav način. Naime, kako se radi o mužjaku, nalik navedenim promenama imaju i povećani testisi usled teranja. Često se događa da se naglo uočava povećanje njihove zapremine pa se stiče utisak da je reč o otoku zadnjice. 

Navedeno stanje nastaje kao posledica znatnog podizanja nivoa polnih hormona. Kada polna aktivnost prestane, otok se povlači. Ovakva uvećanja javljaju se ponovno kod svakog novog polnog ciklusa, u razmacima od jednog do dva meseca, po pravilu. Međutim, kod nekih hrčaka je ova pojava izraženija nego kod drugih.

Svakako bi bilo preporučljivo obratiti se veterinaru, koji će nakon temeljnog pregleda znati o čemu se tačno radi i prema dijagnozi Vas savetovati o eventualnom daljem lečenju.