Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanima me čime i koliko često treba hraniti hrčka? I koliko vode mu treba davati na dan?
Hvala, Nikola

O: Hrčku je potrebna uravnotežena mešavina semenki kao osnova ishrane (sadrži pravilan odnos sirovih vlakana, belančevina i masti). Na tržištu postoje vrlo kvalitetne gotove hrane za hrčka, pokušajte da pronađete onu koja najbolje odgovara Vašem i ostanite pri toj vrsti hrane. Dovoljno će biti da ga hranite jednom dnevno uobičajenom mešavinom semenki.

Vrlo je bitno da u ovu komercijalnu hranu bar svaki treći dan dodate nešto od sveže hrane. Na taj način prevenira se opstipacija creva, ali i gojaznost. Nemojte mu naglo menjati ishranu.

Sveže voće ili povrće u manjim količinama je potrebno prethodno oprati i osušiti. Svom ljubimcu možete dati jabuku, šargarepu, brokoli, karfiol, celer, radič i salatu, ali za salatu bi bilo poželjno da je iz Vama poznate bašte, jer neretko dolazi do trovanja naših ljubimaca preparatima kojim se tretira navedena salata. Ako nije moguće nabaviti takvu salatu, već ako imate kupovnu, prvo je treba potapati u čistoj vodi duže vreme, a nakon toga dobro osušiti i dati hrčku.

Većina ljudi koji imaju male glodare (kao što su hrčak, zamorac i kunić) za svoje kućne ljubimce smatraju da im mogu u nekontrolisanim količinama davati svežu i zelenu hranu. Na žalost, previše ovakve hrane izaziva nadutost, meku stolicu i proliv, a kao krajnji ishod često i uginuće ljubimca. Inače se preporučuje za ljubimce - glodare davanje sveže hrane u količini koja stane u jednu supenu kašiku.

Uz hranu, potrebno je svakodnevno menjati i vodu, i dva puta dnevno, naročito za vreme letnjih meseci. Možete dati i dvopek, ali ne prečesto.

Ako primetite da je nakupio nešto više zaliha masnog tkiva, iz ishrane bi trebalo izbaciti one semenke bogate masnoćama (suncokret), a možete ih sačuvati za poslasticu.

Od poslastica za glodare obogaćene dehidriranim povrćem i žitaricama možete mu dati neki od proizvoda :"Padovan" - Stix country, "Vitakraft" - Kracker, "Prestige" - Veggies ili "Trixie" - Vitamin granulat. Ipak, oprezno sa poslasticama koje mu dajete jer one nose veliki broj kalorija.

Hrčku možete ponuditi i mineralni kamen za trošenje zuba, kao i razne igračke i sigurna drvca za glodanje koje možete nabaviti u našoj prodavnici.