Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam patuljastog kunića " Lavlja Glava ", i pre 7 dana smo mu skraćivali prednje zube, ali on i dalje odbija hranu, pasivan je i stalno mu je vlažno ispod brade.
Molim za savet.
Unapred hvala, Marija

O: Kunići su glodari i njima zubi rastu čitavog života. Kada se nalaze u prirodi, oni redovno, grickanjem, troše zube, tako da im oni nikada ne prerastu i ne stvore problem. Međutim, kada se nalaze u zatočeništvu, često se desi da im sekutići prerastu.

U takvim slučajevima kunići otežano uzimaju hranu, mršave, gube apetit, opada im opšta otpornost itd. Zato je potrebno da im stalno u kavezu stoji mineralni kamen koji služi za grickanje, kao i grana koja služi istoj svrsi. U slučaju mineralnog kamena, pored  toga što grickanjm troši zube, on opskrbljuje organizam određenom količinom minerala.

Kada se zubi ne troše dovoljno, oni vremenom  prerastu, pa izazovu navedene poteškoće i tada je obavezno da ih veterinar skrati.

Nekada se desi da se nepravilno troše zubi, i to ne samo sekutići, već i kutnjaci, pa oni mogu izazavati problem baljenja, slabog apetita pa čak i pojave neprijatnog zadaha, ako je došlo do oštećenja sluzokože ili zaostajanja hrane. Tada se pojavljuju oštre ivice na kutnjacima koje oštećuju okolno tkivo i izazivaju bol.

Savetovala bih Vam da ponovo posetite Vašeg veterinara, koji će da odluči na osnovu postojeće situacije da li je neophodno još jedno skraćivanje zuba i tom prilikom izvršiti još jedan klinički pregled i utvrditi da li je to jedini zdravstveni problem koji ima Vaš kunić.