ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam mačku staru 5 godina, nađena je na ulici kada je imala 3 meseca. Od tada živi u stanu i sterilisana je. Jako je vesela, razigrana i dobrog zdravlja. Jedini problem sa njom je što kada je ljuta na mene, ako se zadržim duže van kuće onda ume da se ispiški van posude s peskom. Ali I zatim se smiri. Problem je što je pre 6 meseci počela da se čupka i nenormano liže po stomačiću i unutrašnjem delu šapica, i tim nekontolisanim čupkanjem i lizanjem sebi skine dlaku i napravi male ranice.

Vodila sam je kod veterinara, uzeli su joj bris (mada mi je odmah veretinarka koja nju poznaje rekla da je to na nervnoj bazi pošto više zbog posla izostajem). Rezultati brisa su dobri, nije ekcem to je dermatolog potvrdio. Javio mi se strah da nije nešto povezano sa samim abdomenom, da nju nešto ne boli ili joj smeta. Mada kada je uhvatim na delu kako se čupka ja odmah krenem da se igram sa njom, ona zaboravi na to i veselo trči i skakuće, Molim Vas za savet, da li treba možda da je vodim na ultrazvuk abdomena?
Hvala Vam unapred, Marija

O: Svakako je na ovaj način teško odrediti tačan razlog koji je izazvao navedeno ponašanja Vaše mace, s obzirom da postoji nekoliko razloga zbog kojeg mačka preterano liže i čupa dlake sa pojedinih delova svoga tela, ali ću pokušati da obrazložim sve uzroke koji su mogli da prouzrokuju ovakvo stanje kod Vaše mace.

Najpre, smatra se da maca prekomernim lizanjem smanjuje psihičku napetost izazvanu raznim stresnim situacijama (poput dolaska nepoznatih osoba, susreta s drugim mačkama ili drugim životinjama i sve druge promene u njihovoj okolini) ili nervozom. Vlasnici ponekad i ne primete ovo u početnoj fazi, jer se maca uglavnom skriva dok se liže. Poremećaj je češće prisutan kod mačaka koje žive u zatvorenom prostoru, poput stana ili kuće. Ponekad su uzrok ovome pojava ektoparazita - buva, kontaktnog dermatitisa, koji može biti alergijski i nealergijski, s tim da se oba mogu javljati u akutnom i hroničnom obliku. Dermatitis može biti i posledica bakterijske infekcije ili kombinacija alergijske i bakterijske infekcije. Bakterijske infekcije mogu se ispoljavati kao površinska pioderma, duboka pioderma, impetigo. Endokrinološke bolesti takođe mogu biti praćene kožnim simptomima, kao i autoimune bolesti (lupus, pemphigus). Takođe, može se javiti i dermatitis na alimentarnoj osnovi, kao posledica nedostatka nezasićenih masnih kiselina, disbalansa nekih minerala, nedostatka vitamina. Uzrok može biti i alergen iz okoline koji je ili udahnut ili je u direktnom kontaktu s kožom i koji izaziva hipersenzibilnost kože na određenom delu tela. Učestalo lizanje konačno može dovesti do komplikacije stanja jer se mehaničkim delovanjem smanjuje otpornost kože te može doći do sekundarne infekcije, izazvana bilo bakterijom ili gljivicom. Tada su od pomoći oralni antibiotici i lokalna terapija, međutim na ovaj način se ne leči uzrok već samo simptom, pa je pod znakom pitanja oporavak, odnosno učestalost ponovnog javljanja ovog oboljenja.

Alergija na hranu takođe može biti uzrok pojave čupanja i lizanja dlake kod mace. Javlja se kada telo ima imunološku reakciju na pojedini sastojak iz hrane, odnosno alergen. Alergeni su najčešće belančevine, a kod mačaka su to uglavnom govedina, mlečni proizvodi, pa i riba.  Mogućnost pojave alergijskih reakcija na hranu povećava se za vreme upala, infekcija, operativnih zahvata ili lečenja. Najčešći klinički simptomi preosetljivost na hranu jesu povraćanje, proliv, svrab, perutanje kože, ispadanje dlake, upale na koži itd.

S obzirom na navedeno, ukoliko sumnjate na mogućnost neurodermatitisa, kod Vaše mačke se verovatno radi o nekom tipu alergijske reakcije. Za postavljanje dijagnoze je potrebno započeti klinička ispitivanja kože i dlačnog pokrivača u veterinarskoj ambulanti, ali za početak mački možete odmah ponuditi antialergijsku medicinsku hranu (Royal Canin i / ili Farmina). Osim ovoga, bilo bi poželjno da u ishrani dodate preparate bogate nezasićenim masnim kiselinama koje pomažu u poboljšanju konstitucije kože tokom kožnih bolesti.

Prioritet kod ovakvih zdravstvenih problema je strogo vođenje računa o ishrani i ovakvom hranom trebate da hranite macu minimalno 8 - 12 nedelja,  a isti period je preporučljiv i za davanje dodataka ishrani. Pri tome Vam savetujem da ukoliko niste spomenutom terapijom primetili poboljšanje stanja, odnosno ako ste primetili i pogoršanje simptoma, svakako o tome obavestite Vašeg veterinara kako bi terapiju mogao prilagoditi ili promeniti. Osim navedenog, ukoliko maca intenzivo liže šapice i stomak, stavite joj zaštitni okovratinik čime ćete pomoći što bržem saniranju oštećenja na koži.

 

OZNAKE: