aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Hteo sam da vas pitam kako da razlikujem patuljastog kunića od običnog kunića i je li to moguće razlikovati??? Poz iz Crne Gore, Denis


O: Postoji mnogo različitih rasa kunića, a najpopularnije su razne rase patuljastih i malih kunića (ovnoliki, hermelin, rex, angora).


Evropski domaći kunići se po veličini dele na velike, srednje, male i patuljaste rase. Za najmanje rase očekivana telesna težina odraslih jedinki je čak manja od 1 kg, dok je za one najveće i iznad 9 kg.

Patuljasti kunić je naziv za jedan od više varijeteta evropskih domaćih kunića. Ne smatra se drugom vrstom kunića i može se dozvoliti parenje između patuljastog i običnog kunića.

Patuljasti kunići nisu u stanju da prežive u prirodi samostalno i uglavnom se drže kao kućni ljubimci. Manji su od običnog kunića i nastale su selektivnim uzgojem, s ciljem postizanja što manje telesne težine kunića (1-1,5 kg).

Patuljasti ovnoliki kunić je nešto veći od ostalih patuljastih rasa (1,3-2 kg). Telo im je čvrsto, a mišići snažni. Imaju kratke noge, uši su im spuštene, a njihova ukupna dužina (merena preko glave od vrha do vrha) iznosi 24-28 cm. Krzno im je srednje dužine, a dozvoljene su sve boje.

Mali ovnoliki kunići teže 2,5-3,5 kg, a ukupna dužina njihovih ušiju dostiže 30-36 cm.

Ovnoliki kunić pripada grupi velikih kunića čija je telesna masa oko 6 kg. Tipične oznake rase su izbočena nosna kost i spuštene uši (40-56 cm). Postoje jednobojni i šareni sojevi, vrlo su osetljivi i izbirljivi u ishrani.

Oči su mu velike i smeđe ili boje lešnika, a uši dugačke, nežne strukture i obešene. Telo bigla je čvrsto i zbijeno, sa mišičavim, ravnim leđima i dubokim grudnim košem. Dlaka mu je kratka i gusta, a rep umjreno dugačak i postavljen visoko na leđima. Boja dlake je u većini slučajeva trobojna. Nega takve dlake je jednostavna jer ne zahteva veliku pažnju. Za održavanje kratkodlakih pasa je dovoljno redovno četkanje.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak