Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Ima par dana kako sam primetila da moja činčila jede svoj izmet. Saginje se i uzima ga iz analnog otvora. Da li je neki veći problem u pitanju? Hvala unapred! Pozdrav, Nina

O: Nije u pitanju nikakav veći problem. Ponekada se desi da činčila pojede svoj izmet. Smatra se da nije specifično za vrstu i da se javi uglavnom onda kada joj ishrana nije optimalno izbalansirana (ako je jednolična) ili kada ima nekih probavnih smetnji. Njihov izmet je bogat vitaminima B grupe, vlaknima, bakterijama koje su blagotvorne za sluzokožu creva.

Konzumiranjem izmeta činčila obnavlja populaciju bakterija i opskrbljuje organizam vlaknima i ostalim materijama koje su u toku nepravilnog varenja ostale nesvarene.

Činčile su biljojedi. Njihova ishrana treba  da je raznovrsna. Ishrana činčila treba da je bazirana na senu (šaka sena tokom celog dana), suvoj hrani za činčile koja se daje oko 25g, a mlađima upola manje. Dodavanje sveže zelene hrane nije neophodno, može se davati list maslačka. Ne preporučuje se davanje semenja koje ima veliku količinu masti (suncokret ili kukiriki) jer može izazvati masne promene na jetri. Od suvog voća se mogu povremeno davati suve šljive ili suvo grožđe, ali ne više od 2 - 3 puta nedeljno. Ukoliko ih činčila preterano konzumira, mogu dovesti do pojave zatvora, koja veoma šteti činčili. Mora im biti stalno dostupna sveža voda.

U našoj ponudi možete naći svu potrebnu hranu - kompletnu hranu za činčile. Uz ovu hranu možete dodavati  poslastice za činčile.