Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Skoro sam dobila na poklon pustinjskog skočimiša, u pitanju je ženka, i zanima me kako se ova vrsta pripitomljava?
Unapred hvala, Divna

O: Skočimiševi (Gerbillinae) su mali glodari, koji imaju dugi rep, zadnje noge su im duge, a prednje su kraće, što im omogućava da u prirodnim uslovima beže pred grabljivicama (skokovima zadnjih nogu), dok kraće prednje noge služe za uzimanje i pridržavanje hrane. Prirodna staništa su im u područjima jugoistočne Evrope, Azije i severne Afrike.

Životni vek im je 3 - 5 godina. Vrlo su blage naravi i gotovo nikada ne grizu.

Imaju svilenkasto krzno smeđe, crne ili sive boje, sa belim stomakom. Oči i uši su im relativno velike. Ravnotežu održavaju uz pomoć dugog repa. Dugi su 5 - 20 centimetara, zavisno od vrste (ima ih oko 25 vrsta, od kojih 22 potiču iz Azije).

Osnovnu ishranu čine mešavine gotove hrane za glodare. Od sveže hrane im možete ponuditi komadić jabuke, krastavca ili šargarepe. Povremeno im je dobro jelovnik obogatiti komadićem pomorandže, breskve i trešnje. U ponudi Pet centra su i različite poslastice za male glodare koje sadrže dehidrirano voće i povrće.

U hranu skočimiša bi trebalo 1 - 2 puta nedeljno dodavati i vitaminsko-mineralni dodatak hrani za glodare, kao i u kavez im postaviti mineralni kamen. Detaljnije o uslovima držanja i ishrane pisala je koleginica dr. Todosijević ovde.

Imajući u vidu njihovu blagu narav i činjenicu da nisu puno zahtevni, veoma su zahvalni kao kućni ljubimci i nije ih teško pripitomiti. Najvažnije je da prođe period adaptacije na novu okolinu - okruženje, da se adaptira na nove zvukove i mirise. Taj period traje različito dugo, ali obično iznosi 2 - 3 nedelje. Nakon tog perioda, pokušavajte da životinjica sama priđe Vašoj ruci, ali je nemojte još hvatati. Sve to činite uvek kada je životinja budna i sama aktivna. Nikada joj nemojte remetiti san i odmor, jer će postati nepoverljiva. Posle sledi navikavanje na ruku, što je najbolje povezati sa nekom poslasticom kao nagradom za pokazane rezultate.

Svakako, potrebno mu je pristupati polako i ne žuriti. Najviše mu dajte do znanja da ste u njegovoj blizini, kako bi stekao poverenje u Vas. Posle nekog vremena, kad shvati da mu ne predstavljate opasnost, obožavaće da provodi vreme u Vašim rukama.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak