Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Danas sam u ranim jutarnjim časovima našao povrijeđenu pticu na ulici, vrste crna čiopa, čije je krilo slomljeno. Konsultovao sam se sa obližnjim veterinarom koji mi je rekao da pozivem društvo za zaštitu ptica koje nije odgovaralo na moje pozive. Htio sam da vas pitam da li postoji neka šansa za nju i da li će preživjeti ili u krajnjem slučaju možda opet poletjeti? Ja sam joj pružio najbolje uslove koje sam mogao u daton trenutku, hranim je larvama komaraca jer sam na internetu pročitao da se ta vrsta hrani takvom vrstom namirnica. Nikola

О: Čiopa (Apus apus) je ptica koja pripada porodica Apodidae, redu Apodiformes. Odrasle jedinke postižu dužinu tela od 16-17 cm s rasponom krila od 38-40 cm i telesnim težinama od 35-56 g. Boje su tamnosmeđe s belim područjem oko grlišta. Karakterističnost ove ptice jeste oblik njenog tela za koju stručnjaci navode da je izuzetno prilagođen letenju. Naime, njihova krila su uska i dugačka što im omogućava da se kroz vazduh kreću velikom brzinom što ih ujedno čini i brzim i preciznim lovcem na potencijalni plen.

Odrasle jedinke se hrane letećim insektima i paucima. 

Nakon što se mlade jedinke izlegu iz jaja, roditelji (i majka i otac) ih hrane narednih 19-20 dana. Tokom tog perioda smatra se da roditelji dnevno moraju uhvatiti oko 50 g insekata kako bi mogli dodatno ishraniti mlade. Posle 40 dana othranjivanja mladi su spremni za izlazak iz gnezda i nastavljaju samostalno da žive. Za to vreme njihova krila narastu do veličine od 16 cm što im osigurava nesmetani let i lov.

Bilo bi svakako poželjno i preporučljivo da posetite veterinara. Naime, kosti krila se možda mogu vratiti na mesto i nakon toga krilo se mora fiksirati zbog boljeg zarastanja. Ako se radi o težoj povredi i nemogućnosti repozicije, krilo se mora amputirati, a pacijentu davati antibiotik u periodu od nedelju dana uz mirovanje, temepraturu prostorije držati iznad 20-21 stepena C i dodavanje vitaminsko-mineralnog preparata u vodu ili hranu. Posudice za hranu i vodu, u tom slučaju, moraju biti lako dostupne oboleloj ptici. Ako se povređeno krilo ne leči (reponiranje uz terapiju antibiotikom) može doći do nekroze oštećenog tkiva i sepse (prodora bakterija u celi organizam).

U svakom slučaju, savetujem Vam da pticu odvedete kod veterinara, koji će nakon pregleda ptice da Vam odgovori na sva pitanja u vezi sa ishranom kao i zbrinjavanje krila kod ptice. Takođe, savetujem Vam da kontaktirate Udruženje za zaštitu divljih životinja.

Ovde bih posebno napomenula važnost obraćanja nekoj nevladinoj organizaciji. Naime, u njihovom odgajanju i dohrani je izrazito bitno osigurati pravilnu ishranu određenu od strane stručnjaka za ovu specifičnu vrstu. Jedino prikladna ishrana može osigurati nesmetani rast i razvoj letnih pera. U protivnom, nepravilna ishrana može dovesti do "grešaka" u ponovnom zarastanju kao i nepravilnom razvoju letnih pera. Kao za posledicu sama jedinka nije u mogućnosti da samostalno nastavi da živi u prirodi.

OZNAKE: