Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj rozenkolis koga sam kupio pre nekoliko dana nije raspoložen a ima para u kavezu. Da li rozenkolisi moraju da se pištaju iz kaveza?
Molim odgovor.
Unapred hvala, Aca 

O: Svakoj novoj ptici je potrebno određeno vreme da se prilagodi novim uslovima smeštaja, atmosferi, zvukovima, ljudima koji je okružuju, možda i drugačijim uslovima ishrane, društvu drugih ptica itd. Teško je reći koji je to period kada će Vaša ptica prihvatiti uslove u kojima se nalazi i pokazati svoju veselu prirodu.

Može se okvirno reći da period od 2-3 nedelje predstavlja minimum koji je potreban da bi se ptica orjentisala, navikla na ishranu, na ljude, pokrete, zvukove itd. U tom periodu hranite je, čistite joj kavez, nemojte od nje očekivati mnogo. Prilazite joj polako, kad ste sigurni da vas je videla, pokreti neka vam budu lagani, a glas smiren i blag.

Vremenom će se ptica opustiti i početi da peva. Kada ptica izgubi strah od Vas (strah pokazuju uznemirenim pokretima, bežanjem sa prečke, prekidanjem dotadašnjih aktivnosti, ubrzanim disanjem, opštom nesigurnošću itd), prilazite joj češće i više komunicirajte sa njom. Možete joj nuditi voće i poslastice iz ruke, tako će steći poverenje i u Vašu ruku, pa će rado prilaziti.

Naravno, proces pripitomljavanja nije lak i brz. Zavisi od vrste ptice, starosti, pa čak i pola, a najviše zavisi od vašeg iskustva i strpljenja.

Proces pripitomljavanja dve ptice može biti teži, one uglavnom komuniciraju jedna sa drugom, a sa ljudima slabije.

Na proleće, kad se budu ustalile temeperature, kavez možete držati napolju.  Ako ne do tada, napolju će se Vaša ptica maksimalno "raspričati" jer će biti ponesena pesmama drugih ptica.

Bilo bi dobro da puštate vaše ptice da lete po stanu, svakoga dana u periodima kad ste Vi kući. Naravno, ne smete je puštati dok se ne adaptira. Možda se Vaše ptice tada razvesele, jer let je za njih jedno od najlepših osećanja i pruža im veliko zadovoljstvo. U toku leta, one se međusobno dozivaju i trude da stalno budu jedna pored druge.

Ukoliko mislite da nezainteresovanost Vaše ptice nije posledica privikavanja, već sumnjate na oboljenje, obavezno odvedite pticu na pregled kod veterinara. O izgledu obolele ptice možete više pročitati ovde.

OZNAKE: