Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Prije 2-3 dana nestalo mi je hrane koju je moja tigrica jela i otvorila sam joj novu (nije bila ista kao predhodna), ali od tada moja tigrica ne jede. Kad sam to primjetila, mijenjala sam joj najmanje 3 drugačija pakiranja hrane, ali i dalje ne jede. Do danas se normalno ponašala. Danas se malo igra, malo drži glavu pod krilom i nakostriješena je. Na njoj ne mogu primjetiti nikakve promjene. Grickala je jabuku i minerale, ali hranu odbija. Je li bolesna ili je samo stvar u hrani? Meri

O:
Metabolizam ptice je brz i iziskuje više energije, tako da odbijanje hrane može ugroziti zdravstveno stanje ptice.

Pored odbijanja hrane, u bolesnih ptica se javljaju i drugi simptomi kao što su pospanost, nakostrešenost, mutan pogled,stavljanje glave pod krilo, zavlačenje u ugao kaveza, promenjena stolica u smislu boje i konzistencije, tj. često se može javiti proliv.

Digestivne smetnje su moguće ukoliko se naglo promeni hrana pa je zato preporučljivo da novu hranu (koja Vam izgleda drugačije) pomešate sa starom kako bi izbegli stres za mikrofloru creva koji može narušiti opšte zdravstveno stanje.

U slučaju da se odbijanje hrane nastavi postetite veterinara koji bi nakon kliničkog pregleda ustanovio dijagnozu ako se radi o nekom oboljenju.

Ono što možete da uradite sami pre pregleda je da tigrici sipate multivitaminski preparat u vodu za piće (npr. Aminovitamin - ovaj preparat se nalazi u ponudi Pet centra).

OZNAKE: