Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Prije neki dan sam dobio 4 crvenočela papagaja. Jedan ima problema sa okom koje je skoro uvjek zatvoreno i rijetko ga kad otvara i ima problema sa kljunom  - dugačak i tanak. Druga ptica nema perja na repu kao da je počupano. Primjetio sam da je jedna ptica agresivna, baca hranu, skače. Ptice su odvojena od ove koja ima problema sa okom i sa kljunom. Molim odgovor, šta da radim?
Unaprijed zahvalan, Ermin

O: Konjunktivitisi se dele prema lokalizaciji patološkog procesa. Infekcija može da bude različite etiologije, a najčešće su uzročnici virusi, bakterije, gljivice i paraziti.

Konjunktivitis može biti i posledica alergijskih reakcija, kao i posledica toksično - hemijskih delovanja, a može se javiti i kao prateći simptom mnogih oboljenja.
 
Iritacijski elementi mogu biti egzogeni i endogeni. Prema dužini trajanja postoji akutni, subakutni i hronični konjunktivitis, a s obzirom na boju i konzinstenciju iscetka radi se o seroznom, mukoznom, purulentnom, hemoragičnom, folikularnom, membranoznom ili pseudomembranoznom konjunktivitisu.

Ukoliko je ptica već počela da gubi perje oko oka, najverovatnije da je proces duže trajao. Neophodno je da pticu pregleda veterinar i da uzme bris, kako bi stekao uvid u vrstu mikroorganizma koji su doveli do navedenog problema. Za terapiju se najčešće koriste antibiotske masti širokog spektra.

Deformacije kljuna mogu biti urođene ili stečene. Ukoliko je deformitet urođen, promena se može zapaziti vrlo brzo nakon što se pile ispili. Kod stečenih malformacija, izgled kljuna se menja vremenom. Na promenu izgleda kljuna može uticati neizbalansirana ishrana, gde poseban uticaj imaju aminokiseline, minerali i vitamini. Optimalna ishrana predstavlja mešavina semenja, sveže voće i povrće, mineral i povremeno dodavanje multivitaminskih preparata sa aminokiselinama. Mehaničkom povredom kljuna ili predela bliže nosnici, može doći do promene izgleda kljuna, naprsnuća, preloma, nagnječenja ili rasta deformisanog kljuna itd. Do krivljenja kljuna mogu dovesti i razni infektvni agensi, kao i parazitska infestacija (posebno šugaraca).

Prerastao kljun predstavlja jedan od najčešćih problema koji se javlja kod kaveznih ptica. Vremenom dovodi do otežanog uzimanja hrane i posledično do mršavljenja i pada opšte otpornosti. Ptica može uginuti od iscrpljenosti. Prerastao kljun se mora skratiti (posao koji obavlja vetreinar) i pticama se obavezno mora obezbediti sipina kost ili mineralni kamen koji će im služiti za grickanje, kako bi na taj način održavali dužinu kljuna i unosili minerale. Vašoj ptici može pomoći jedino veterinar, jer joj je neophodan detaljan klinički pregled uz dodatne metode pregleda.

U međuvremenu obezbedite pticama optimalne uslove života, preventivno ih isprskajte preparatom protiv spoljašnjih parazita, preventivno primenite vitaminsko - aminokiselinske preparate i omogućite adekvatnu ishranu.

Ponašanje ptice za koju navodite da je agresivna, predstavlja najverovatnije njeno prirodno ponašanje. Papagaji su po prirodi veseli i razigrani.

O obnavljanju repa smo pisali ovde.

OZNAKE: