ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Desna noga našeg kanarinca nema refleks tj.ne reaguje na dodir, ali ne deluje da je povređen ili da je noga slomljena. Ponekad se oslanja na desnu nogu, ali češće je vuče za sobom. Ne držimo ga zatvorenog u kavezu celo vreme i puštamo ga da slobodno leti po sobi. Nakon jednog takvog puštanja primetili smo ovu pojavu. Inače, manje peva nego obično, ali normalno jede. Da li je to posledica nekog fizičkog oštećenja kod slobodnog leta ili je možda reč o stresu? Da li imate neki savet? Pozdrav. Branko

O: Velika je mogućnost da je vaš kanarinac povredio nogu za vreme dok je bio pušten. Povrede takvog tipa najčešće se javljaju ukoliko ptica svojim kandžama zapne za zavesu pa, u pokušaju da se oslobodi, povredi nogu. Ponekad dođe do istegnuća, a neretko i loma. Tačna dijagnoza se može postaviti jedino nakon RTG snimka. Osim trauma, oduzetost noge je moguća i kao posledica neuroloških napada (epileptičkog napada ili moždanog udara). U oba slučaja treba preporučiti strogo mirovanje. Nipošto ne puštajte kanarinca izvan kaveza, kako ne bi došlo do veđih oštećenja tj. povreda.

U oba slučaja treba preporučiti strogo mirovanje. Nipošto ne puštajte kanarinca izvan kaveza, kako ne bi došlo do veđih oštećenja tj. povreda. Prestanak pevnja kod ptica je normalan kod stresnih stanja, a povreda noge to svakako jeste.

Savetovala bih vam da posetite veterinara, a do tada kanarincu ograničite kretnje, pojačajte ishranu vitaminsko-mineralnim preparatima (kapi ili prah), koje dodajete ili u vodu za piće ili u hranu.

 

OZNAKE: