Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Nabavio sam pevajućega papagaja, ubačen je sa drugim pevajućim papagajima, ali mi je nekako slabašan, prilikom hvatanja ne opire se mnogo, kad je u kavezu, nakostreši perje u nekom ćošku i uglavnom žmuri, primetio sam da gubi ravnotežu dok je tako na grani šćućuren. Kljun krije ispod krila. Predpostavljam da nešto tu nije uredu. Izdvojio sam ga u poseban kavez, da ne bih zarazio ostale ptice. Stavio mu hranu, dodao mu jabuku šargarepu. Namerno ga izazivam da peva, javlja se ponekad. Moje pitanje je, šta bi mogao da mu dam od lekova? Neka preventiva, tj. sad već ovo i ne bi bila preventiva pošto sumljam da je oboleo od nečega. Koliko sam ja čitao o nekim neizlečivim bolestima ovi simptomi ne ukazuju na njih. Još nešto što sam primetio kad sam ga prebacio u odvojen kavez, bio je aktivan, kretao se normalno. Čak je i pevušio par puta i sam. Da li je moguće da je promena sredine? Pošto je u jednom danu 3 sredine promenio. Pala mi je na pamet i promaja, ali ako se ne varam promaja pokaze simptome na očima, suze im oči. Unapred hvala na odgovoru, Danijel

O: Promena sredine, odnosno mesta boravka, spada u veoma stresne situacije za samog ljubimca, u ovom slučaju, papagaja. Pored toga i prisustvo drugih, njemu nepoznatih jedinki posebno povećava doživljaj stresa.

Bez obzira na mogući uzrok promene ponašanja i zdravstvenog stanja, ljubimcu možete dati neke vitaminsko mineralne dodatke koji bi mogli pozitivno da utiču na imunitet ljubimca, a neki od tih preparata koje možete naći u prodavnicama Pet Centra jesu Animastrath tonika za imunitet i apetit, Nutripet dodatak hrani za ptice, Vitapol dodatak za tigrice ili kanarince.

Pored ovih vitaminsko - mineralnih dodataka, kako biste sprečili moguće infekcije kao uzrok promene ponašanja ili da biste zaustavili postojeću infekciju, možete koristiti nešto iz spektra antibiotika u vidu kapi, kao što su Enrocin 10% ili Sulfamidin oralni rastvor. Ove preparate, takođe, možete naći u prodavnicama Pet Centra.

OZNAKE: