mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve mlade japanske prepelice, mužjak i ženka. Ženka je počela nositi jaja, kad je snela tri dalje više nije. Možete li mi reći, zbog čega ona dalje ne nose jaja, a pročitao sam da bi trebale svakih sedamnaest sati nositi po jedno jaje? Marko


O: Japanska prepelica (Coturnix japonica) spada u najrasprostranjeniju, najbrojniju i najproduktivniju vrstu prepelica u svetu. Zanimljivo je da polno sazrevaju najkasnije sa sedam nedelja, a često i ranije. Posebne linije nosilja u periodu od 200 dana proizvode i do 160 jaja. Sa starošću od otprilike 28 nedelja sposobnost nošenja opada. Godišnja produktivnost iznosi oko 300 jaja. Takav uspeh u nošenju zahteva pravilno držanje prepelica sa režimom svetla, stalnom temperaturom i posebnom ishranom. Samo prirodno hranjene prepelice nosu zdrava jaja. Prepelice moraju biti smeštene u zatvorenom ili poluzatvorenom prostoru. Bitno je da nisu izložene promaji i padavinama. Preporuka je sistem ventilacije koji bi izvlačio vazduh iz prostorije. Preporučuje se stabilna temperatura jer će velike oscilacije temperature izazvati slabije nošenje.

Idealna temperatura je od 18-22°C, a nosivost pada na 80% tek na temperaturi nižoj od 10°C. Svetlost je vrlo važan faktor za visoku produktivnost. Idealno bi bilo 23 sata svetla i 1 sat mraka. U noćnim satima dovoljno je neko slabo svetlo. Ovo bitno jer prepelice stalno po malo jedu i piju vodu. Veći prostor osigurava bolje uslove, a samim tim i bolje zdravlje ptica i bolju produktivnost.

Japanske prepelice nisu zahtevne u pogledu ishrane. Hrane se kao i sve druge kokoške, što znači mešavinom raznih žitarica i sitnih semenki uz dodatak lucerke. Dobro je dodati vitaminsko- mineralne dodatke zbog kalcijuma koji je neophodan za kvalitetnu ljusku jajeta i grit (mlevene školjke). Pored žitarica, nije loše davati im svakodnevno i malo zelene hrane ( radić, detelina, trava i sl). Pošto prepelice stalno jedu, potrebno im je osigurati da stalno imaju čistu i svežu vodu na raspolaganju.

OZNAKE: