mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Moj papagaj ima SCALY FACE bolest. Zahvatila joj je predeo oko kljuna i jako ružno izgleda. Bio sam kod veterinara koji mi je predložio mazanje jednom dnevno sa benzil benzonatim, što je jako delikatno jer koliko znam taj preparat ne sme doći u dodir sa očima. Imate li kakvu alternativu ovom leku? Na internetu sam video da se u inostranstvu koristi moksidektin (moxidectin) koji se proizvodi pod imenom Scatt, i to kao jedan nanos i kroz par nedelja bolest prolazi. Voleo bih da čujem Vaše mišljenje.

Hvala. Nikola


O: Scaly face je naziv za oboljenje koje se u samom početku manifesuje ljuskastim zadebljanjima na bazi kljuna. Promena se može proširiti na kožu, tako da zahvati očne kapke (kasnije i celo lice), kloaku te noge papagaja. Uzročnik je šugarac Cnemidocoptes pilae. Hraneći se buši kožu te stvara zadebljanja i orožnjavanje ali ne sisa krv. Važno je naglasiti da šugarci polažu jaja pod kožu ptice. Ova bolest najčešće se javlja kod tigrica, a vrlo retko kod velikih papagaja.

Terapija koju vam je preporučio veterinar je primerena. U literaturi je navedeno još i tamponiranje parafinskim uljem ali ono ne deluje na već položena jajašca. Nadalje, koristi se i određeni rastvori u obliku injekcija ili tzv. spot-on aplikacije, nali isključivo u ambulantnoj primeni. U tačno određenoj koncentraciji, kapne se preparat na kožu u područje između lopatica. Tretman je potrebno ponoviti nakon tri nedelje. Preparat Scatt je svakako za preporuku, jer je delotvoran i uništava jajašca i odrasle oblike. Međutim, koliko je meni poznato, taj preparat nije registrovan za prodaju u Srbiji.

OZNAKE: