Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Tigrica se čudno ponaša: obično predveče trese jako glavom levo desno pritom izbacuje bezbojnu tečnost koja ima neki miris, leti po kući kao da traži od nečega spas ili pomoć, Žika


O: Nažalost, dali ste nam premalo informacija da bi mogli tačno da Vam odgovorimo na pitanje. Ako tečnost ptičica izbacuje iz nosa verovatno se radi o respratornoj infekciji. Bitne informacije koje znače veterinaru prilikom donošenja dijagnoze su i to kako ptičica jede, da li ima apetit, da li ima proliv, da li je apatična, nakostrešena, da li kunja...

Respiratorne infekcije mogu biti uzrokovane bakterijama, virusima, gljivicama ili plesnima. Simptomi su još i nakostrešenost, somnolencija – postapnost, promuklost, otvaranje usta, gušenje itd.

Takođe, prema opisanom, može se raditi i o upali pluća, hroničnoj astmi, upali bronhija, dušnika ili grla. 

Klinički simptomi kod svih ovih bolesti su slični: otežano disanje uz šumove, iscedak iz nosa, povišena temperatura, nakostrešenost perja, kijanje, osim kod hronične astme gde se javlja samo otežano disanje, bez znakova bolesti.

Svi navedeni simptomi nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze pošto mogu odgovarati čitavom nizu različitih oboljenja. Zato je klinički pregled životinje od presudnog značaja kao i uzimanje brisa uz pomoć koga se može detektovati uzročnik, što ima za cilj adekvatnu terapiju.

Ukoliko se radi o respiratornoj infekciji terapija se svodi na davanju antibiotika i vitamina per os, zatim držanje ptice u toploj prostoriji gde je temperatura 30°C, bez promaje i obavezno joj davati toplu vodu za piće u koju je potrebno dodavati multivitaminske dodatke.

Ako je uzročnik virus antibiotici se daju da bi sprečili nastanak sekundarnih bakterijskih infekcija koje su veoma česte.


Dodatne informacije o respiratornoj infekciji kod tigrice pisala je koleginica Aleksandra Todosijević, dr. vet. med., u tekstu pod naslovom „Respiratorna infekcija kod tigrice“. 

OZNAKE: