aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mužjaka kanarinca starog oko godinu dana. Otkad smo ga kupili bio je veseo, zdrav i satima je pevao. Pre 2 dana kupili smo mu ženkicu. Otada više na peva, ali se i dalje ponaša kao i pre i pokazuje sve simptome zdrave ptice. Uglavnom celo vreme provodi sa njom. Je li prestanak pevanja uzrokovala ženkica? Ženkica je dosta mlada i veoma bucmasta. Mislimo da nije dovoljno letela u prodavnici gde smo je kupili. Pustili smo ih zajedno da lete, ali ženkica  nikako nije mogla poleteti do vrha ormara gde mužjak obožava da sleti. Nije baš neka letačica, dok je mužak pravi akrobaat. Je li njeno nespretno letenje uzrokovala debljina? Inače mislimo da je zdrava jer se, zajedno sa mužjakom, redovno čisti, češka po glavi, odmara se na jednoj nozi i sl.

Molim za odgovor. Hvala, Ana

O: Kao i ostale životinje ptice mogu biti u različitoj kondiciji. To znači da se uz optimalnu težinu, ptice mogu ugojiti, odnosno smršati. Ako ne lete mišići ramenog i grudnog pojasa i krila im oslabe. Duži i zahtevniji let ponekad za ptice predstavlja izuzetan napor.

Ishranu ptica treba prilagoditi njihovim individualnim potrebama. Posebnu pažnju treba posvetiti ishrani u periodu rasta, sezoni parenja, mitarenja ili eventualnog oboljenja. Kanarinci se hrane mešavinom semenja, mekom hranom (komercijalna meka hrana sa dodacima jaja i meda), zelenom hranom (radić, detelina, šargarepa) i voćem (jabuka, kruška). Svaka promena u ishrani trebala bi biti postepena kako ne bi došlo do probavnih smetnji. Vaša će ptica svakim izlaskom iz kaveza biti sve sigurnija, ojačaće mišiče potrebne za letenje i smanjiti prekomernu težinu.

 

OZNAKE: