mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Imamo par tigrica, negde oko dve godine, legli su jaja, ali ništa od toga. Dalje su živeli lepo. Od pre neki dan ženka ne može da stoji na nogama, leži na grudima na dnu kaveza, uz pomoć krila popne se da jede ili pije vode. Naca


O: Simptomi koje navodite mogu biti posledica oboljenja neurogene prirode sa paralizom / parezom zadnjih ekstremiteta. Nervni simptomi- paraliza / pareza mogu biti izazvani velikim brojem infenktivnih oboljenja, kao i oboljenja neinfektivne priode (najčešće B avitaminoza, povrede, degenerativni procesi na nervima ili kod ženki zaostajanje jaja itd.). Infektivne bolesti- pastereloza, kolibaciloza, listerioza, psitakoza, salmoneloza. S'obzirom da se radi o ženki koja je nosila jaja moguće je, takođe, da se radi o otežanom nošenju jaja. Reproduktivni problemi mogu dovesti do zaostajanja jajeta, prsnuća jajovoda, peritonitisa i letalnog ishoda. Zaostajanje jajeta događa se kada jaje koje se normalno razvija iz nekog razloga ne prolazi reproduktivni trakt. Osim zaostajanja jajeta, u ptica se javlja i distokija koja predstavlja zaostajanje jajeta zbog obstrukcije.

Obstrukcija se javlja kao posledica preležane upale ili ako jajovod anatomski nije dobro razvijen. Razlog pojave zaostajanja jajeta može biti različit, ali najčešće je u pitanju manjak aktivnosti, gojaznost, starost,  nedostatak sunčeve svetlosti, loša ishrana itd.  Savetovala bih vam da ptice odvedete kod veterinara na pregled i postavljanje koančne dijagnoze. Oboleloj tigrici omogućite lak pristup hrani i vodi.

OZNAKE: