ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Poštovani, imam već dva meseca dve tigrice, mužjaka i ženku. Jako volim te male ptičice, ali jako malo znam o njima. Konkretno me zanima njihova genetika. Vaše mišljenje bi mi mnogo značilo. Veliko hvala. Stefan

O: Što se tiče genetike tigrica, najvažnije je naučiti na koji način oni nasleđuju boju perja, što je veoma bitno zbog izgleda odrasle jedinke. Mendelova pravila nasleđivanja su baza od koje se kreće i u slučaju nasleđivanja boje tigrica. Svaka ptica ima svoj jedinstveni genetski kod koji se sastoji od 26 hromozoma. Svaki hromozom nosi različite gene koji kontrolišu ekspresiju naslednih osobina ptice. Ove nasledne osobine podrazumevaju celokupni izgled ptice: veličinu i izgled pega na glavi, šara, dužinu perja i njegovu boju itd. Geni se nalaze u paru, a par hromozoma se naziva aleli. Alelni geni mogu nositi iste (homozigoti) ili različite informacije ( heterozigoti). Ukoliko su informacije različite, od njihove međusobne interakcije zavisi koja će se osobina ispoljiti. Na uprošćenom primeru ću vam objasniti nasleđivanje boje preja kod tigrica. Boja perja kod tigrica se nasleđuje dominantno - recesivno, npr. zelena boja je dominantna, dok je plava boja recesivna. 

Ovo podrazumeva da ukoliko sparite plavu i zelenu pticu (pod uslovom da su ptice homozigiti ), dobićete potomstvo zelene boje perja. Plava boja perja se ispoljava jedino kada postoje dva gena koja nose informaciju za plavu boju perja (recesivni homozigot). Ukoliko se ukrste geni za zelenu i plavu boju perja, kod mladunca će se ispoljiti zelena boja perja, jer je zelene boja dominantna. Ovo je najosnovniji način nasleđivanja boje, ali iskusni odgajivači dobro poznaju genetiku papagaja, tj. načine nasleđivanja i dobijanja papagaja različitih boja (violet, sivi, žuti, plavi sa žutom glavom, albino, sa ili bez prugica itd.)

 

 

OZNAKE: