Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo tigrice već dva meseca. Kupile smo im sve što treba, i kadicu. Samo jednom su ušle i uplašile su se. Da li to znači da se plaše vode, i da li će je zavoleti? Hvala unapred, Sena

O: Pravilo je da većina ptica voli da se kupa. U kadicu stavite običnu vodu i povremeno so za kupanje ptica. Voda mora da bude sobne temperature (u letnjim mesecima) ili mlaka (zimi, da se ptica ne bi prehladila). Ukoliko  želite da joj omogućite kupanje (nekoliko puta nedeljno, ali zimi ne mnogo često), možete da umesto kadice koristite za tu namenu i običan tanjirić ili neku posudu.

U posudu sipajte vodu, i to ne veliku količinu - par santimetara dubine. Posle kupanja izvadite posudu / kadicu, a ptici omogućite što brže sušenje. U zimskim mesecima obavezno je da smestite kavez u toplu prostoriju, a svakako je potrebno  izbegavati promaju. Pticama je potrebno svakodnevno, jednom dnevno menjati hranu i vodu, pri čemu je potrebno posudice oprati, posudu za hranu prosušiti i zatim sipati novu količinu hrane i vode.

Svakako morate da imate na umu da je svaka ptica individua za sebe pa se međusobno razlikuje njihova sposobnost i brzina učenja i navikavanja na nove uslove. Uz malo više strpljenja i postepenog navikavanja, i Vaše tigrice bi trebalo uskoro da se naviknu na vodu i da uživaju u kupanju.

OZNAKE: