aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kunić mi je star dve godine i nije kastriran. Hranim ga šargarepom svaki dan i povremeno mu dam seno i još neko povrće, ali sam skoro pročitala da mora jesti seno svaki dan i da je mnogo šargarepe štetno. Elem, ono što se desilo je da ima vrlo tamnu mokraću već drugi dan, ja mislim, i zabrinula sam se. Boja je smeđe, tamno narandžasta, vuče na crvenu. Prvo sam mislila da je zato što sam mu dala cveklu ali traje već drugi dan i ne znam da li je zbog toga. Desilo se jednom da je odbio šargarepu kad sam mu je dala, ali prethodnu je pojeo skoro celu. Nisam sigurna da li odbija da jede ili mu se samo nije jelo tada. Takođe, primetila sam oko njuške, sa strane da ima malo zadebljanje oko dlake, na dodir je kao krastica mala, ali na izgled nije. Svetle boje je i tvrdo je, ali je malo, kao da je spojeno sa kožom, ili deo nje oko snopa dlake, ali ne izgleda strašno. Nisam sigurna da li ga boli ili sam ga samo nervirala pa se pomerao kad sam pokušavala da vidim. Da li nešto nije u redu sa njim ili brinem bespotrebno? Hvala puno! Danna


O: Boja urina kod kunića normalno je bledo žute boje, međutim nakon mokrenja u kontaktu sa vazduhom razni sastojci mokraće oksidišu i menjaju boju mokraće od tamno žute, narandžaste do crvenkaste boje.

Promena boje mokraće smatra se normalnom pojavom i ukoliko je ne prate drugi klinički simptomi (povišena temperatura, otežano mokrenje, promene u količini unosa vode i količini izlučene mokraće), nije znak nikakvih patoloških promena.

Jako taman urin odmah nakon mokrenja može biti znak dehidracije, dok je crveni urin najčešće posledica pigmenta iz hrane, a ne krvi u mokraći. Ako je crvena boja mokraće posledica krvi u mokraći to može biti simptom malignih promena, mokraćnih kamenaca ili infekcije u mokraćnoj bešici.

Bela boja urina najčešće je posledica velike količine kalcijuma u ishrani. Zdravi kunići izlučuju velike količine kalcijumovih soli putem mokraće što mokraći daje beli, mutan izgled. Ovo je posledica specifičnog metabolizma kalcijuma kod kunića.


Savetujem Vas da kunića pregleda veterinar kako bi ustanovio da li u mokraćnoj bešici postoje promene koje bi dale opisanu kliničku sliku.