Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj kunić ima 1,5 godinu, muškog je pola. Mesec dana sam ga ostavila na čuvanje bratu i zatekla ga mršavog i retke, ružne dlake, s tim što je čak skoro potpuno ostao bez dlake u predelu iza ušiju i između ušiju ka glavi. Znatno je smršao i izgleda bolesno. Kavez je u tih mesec dana očišćen samo 2 puta, što je verovatno i uticalo da mi se kunić razboli. Inaće je kunić ranije bio zdrav i u čistom okruženju i posvećivana mu je maksimalna pažnja. O kojoj se bolesti radi i kako mu najbolje mogu pomoći?
Unapred Vam hvala,
Jelena

O: Zdravstvenim problemima koji su se javili kod vašeg kunića, u mnogome su doprineli neadekvatni uslovi držanja.

Neredovna i nekvalitetna ishrana, loši higijenski uslovi držanja (neredovno čišćenje i pranje kaveza) mogu biti predisponirajući faktori za nastanak mnogih bakterijskih, gljivičnih i parazitskih oboljenja kod kunića. Šta je tačno u pitanju ne mogu sa sigurnošću da Vam kažem, jer jedino kliničkim pregledom od strane veterinara može se postaviti tačna dijagnoza i sprovesti adekvatna terapija.

Ono što Vi možete da uradite je da pružite Vašem ljubimcu svu potrebnu negu i pažnju, da mu poboljšate ambijentalne i higijenske uslove držanja, obogatite hranu svežim sastojcima (šargarepa, listovi brokule, kelj, blitva, detelina, cvetovi i listovi maslačka, peršun). Osim navedenog, kunići jedu i gotovu mešavinu semenki. Kunići vole i voće, ali ga treba davati u malim količinama (jabuke, kruške, banane, pomorandže, breskve, šljive). Obavezno kuniću dajte svakodnevno seno koje možete da dajete u neograničenim količinama.

U ponudi Pet centra imamo preparat Opti-vit. To je multivitaminski preparat obogaćen L-karnitinom, pogodan za sve male životinje. Opti-vit obnavlja ravnotežu i obezbeđuje optimalno zdravlje Važem ljubimcu i pomaže u periodu rekonvalescencije (oporavka) kao i u stresnim situacijama.

Naravno, naglašavam da bi bilo najbolje da što pre posetite veterinara kako bi se, ukoliko to bude potrebno, što pre sprovela odgovarajuća terapija.